POVRATAK NA POČETAK / Na pragu otkrića: Kako je nastao svijet?

Image

Fizičari su u srijedu pustili u pogon uređaj kojim će pokušati riješiti enigmu nastanka svemira. Njihovi oponenti tvrde kako bi, u slučaju da nešto krene po zlu, mogli izazvati Crnu rupu koja će progutati Zemlju.

10.9.2008.
14:57
VOYO logo

ŽENEVA - Međunarodni fizičari u srijedu su u Europskom centru za nuklearna istraživanja pustili u pogon Veliki hadronski sudarač, nakompleksniji znanstveni uređaj ikad izgrađen, kojim će u sljedećih mjesec dana pokušati simulirati Veliki prasak i riješiti enigmu nastanka svemira.

U veliki akcelerator čestica, odnosno 27 kilometara dug kružni tunel s vakuumskom cijevi koji se nalazi 100 metara ispod zemlje, ispod granica Švicarske i Francuske, znanstvenici ubacili prve protone, zasad samo u jednom smjeru, a niz pokusa kojima će se pokušati rasvjetliti postanak svemira trajat će do sredine listopada. Sudarač je desetljećima gradilo 10.000 znanstvenika, a projekt je stajao 9,5 milijardi dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki su fizičari izrazili bojazan kako bi, u slučaju da nešto pođe po zlu, znanstvenici mogli stvoriti Crnu rupu koja će progutati Zemlju.

Oni su im odgovorili kako takve teorije "smaka svijeta" smatraju glupostima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo