a što je s mladima? / 'Najbolji profesori na sveučilištima moći će raditi do stote'

Image

Novost jest da svi sveučilišni profesori neće morati u mirovinu s navršenih 65 godina života, kako je to bilo prije planirano. Na radnom mjestu moći će ostati po kriteriju izvrsnosti sve dok su instituciji u kojoj rade potrebni.

8.1.2013.
9:19
VOYO logo

Iako je u listopadu bio povučen iz procedure , prijedlog Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju ponovno će se naći na dnevnom redu Vlade za dva tjedna, prenosi Večernji list.

U međuvremenu su korigirane odredbe koje su svojevremeno naišle na kritike kako će 'upropastiti hrvatsku znanost'.  Zbog toga je pomoćnik za znanost u ministarstvu obrazovanja, prof. dr. Saša Zelenika htio dati ostavku, a blizu iste odluke bio je i sam ministar obrazovanja Željko Jovanović.

Novost jest da svi sveučilišni profesori neće morati u mirovinu s navršenih 65 godina života, kako je to bilo prije planirano. Na radnom mjestu moći će ostati po kriteriju izvrsnosti sve dok su instituciji u kojoj rade potrebni. Ali ne svi, nego oni najkvalitetniji.

"Primjenjivat će se kriteriji Nacionalnog vijeća, odnosno kriteriji izvrsnosti. Na fakultetima će na teret državnog proračuna ostajati samo najbolji, a udio njih u ukupnom broju zaposlenika ne bi trebao biti veći od 3,5 posto. To znači da bi radno mjesto zadržala četvrtina onih koji su stekli uvjete za mirovinu. Tako ćemo zadržati najbolje, ali i otvoriti mogućnost zapošljavanja mladih", objasnio je pomoćnik ministra za znanost, prof. Saša Zelenika i dodao da fakulteti i dalje na svojim prihodima mogu zadržati profesore koje žele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo