prijedlog primirja? / Najmanje 43 Palestinca ubijena u izraelskim napadima na Gazu

Image
Foto: AP

U izraelskom granatiranju i zračnim udarima na kuće i školu u Džebalji u sjevernoj Gazi ubijene su najmanje 43 osobe i veliki broj je ranjen.

30.7.2014.
9:08
AP
VOYO logo

Najmanje 43 Palestinca ubijena su u izraelskim napadima na Pojas Gaze u srijedu rano ujutro dok Izrael tvrdi da gađa islamističke militante na desecima lokacija diljem te enklave, a egipatski posrednici pripremaju revidirani prijedlog primirja.

Izraelska televizija je izvijestila da je ostvaren napredak što se tiče postizanja dogovora u Kairu gdje se očekuje dolazak palestinskog izaslanstva na razgovore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Egipat je priopćio u utorak da revidira prijedlog bezuvjetnog primirja koji je Izrael prvotno prihvatio, a Hamas odbacio te da će nova ponuda biti predstavljena palestinskom izaslanstvu. Jedan izraelski dužnosnik je rekao da bi Izrael mogao poslati svog izaslanika u Kairo.

"U izraelskom granatiranju i zračnim udarima na kuće i školu u Džebalji u sjevernoj Gazi ubijene su najmanje 43 osobe i veliki broj je ranjen, uključujući 20 u UN-ovoj školi", izjavio je glasnogovornik ministarstva zdravstva Ašraf Al-Kidra. Među ubijenima su jedan bolničar i beba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornica izraelske vojske je izjavila da provjerava detalje.

Osmero ljudi, među kojima pet članova iste obitelji u Džebalji, ubijeno je u drugim napadima, rekli su dužnosnici u Gazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolnički dužnosnici su rekli da je u sukobu ubijeno ukupno 1.245 Palestinaca, većinom civila. Na izraelskoj strani su poginula 53 vojnika i tri civila od početka izraelske ofenzive 8. srpnja.

Izrael je pokrenuo ofenzivu kao odgovor na raketne napade militanata Hamasa iz Gaze, a pojačao je napade nakon smrti 10 vojnika u palestinskim prekograničnim napadima u ponedjeljak. Izraelski premier Benjamin Netanyahu upozorio je da predstoji dugačak sukob.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vojska je priopćila da joj je potrebno oko tjedan dana da završi svoju glavnu misiju, a to je uništenje prekograničnih tunela, za što ima snažnu potporu izraelske javnosti.

Ispitivanje javnog mišljenja Sveučilišta u Tel Avivu objavljeno u utorak pokazalo je da 95 posto izraelske židovske većine smatra da je ofenziva opravdana. Samo četiri posto vjeruje da je primjenjena prevelika sila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo