POČINJE STUDIJA IZVODLJIOSTI / Nakon deset godina opet projekt Zagreb na Savi

Zagreb na Savi i dalje je samo geografska činjenica. A razni političari već desetljećima obećavaju projekt koji bi značio sustav hidroelektrana, obrane od poplava i pravi izlazak glavnog grada na rijeku.

1.10.2013.
18:46
VOYO logo

Zagreb na Savi dosad se nije pomaknuo s papira, ali korača u tom smjeru. Počinje izrada studije izvodljivosti i strateške studije utjecaja na okoliš, koje će milijun i pol eura platiti Europska unija.

"To je projekt koji će netko drugi, neke druge vlade i gradonačelnici rezati neke vrpce, ali mi ga želimo dovesti u fazu da je nezaustavljiv", izjavio je ministar gospodarstva IvanVrdoljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt je ovo kojim bi se riješio problem odvođenja velikih vodnih kanala južno od Zagreba, a zaustavilo bi se i opadanje razine podzemnih voda. Područje od slovenske granice do Siska od poplava bi se branilo desetorostruko bolje, pojašnjavaju u Hrvatskim vodama, gdje užurbano rade na pripremi zahtjevne dokumentacije.

"U tom slučaju bi se zaštitilo područje koje je momentalno nezaštićeno, na području Samobora i Zaprešića bi se izgradila HE Zaprešić koja bi omogućila kroz svoje nasipe zaštitu na tom području", rekao je MarijanBabić, voditelj projekata u Hrvatskim vodama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U planu je izgradnja i sedam hidroelektrana ukupne snage 150 megavata električne energije, kao i razvoj jakog plovnog puta. Većinu iznosa od milijardu i pol eura, kolika je cijena Zagreba na Savi, hrvatska strana planira povući iz Europske unije.

"Radi se o projektu koji je težak milijardu i pol eura prema sadašnjim prognozama, njegovo planirano vrijeme završetka je cca 15 god, a pripreme dvije godine", rekao je LeoPenović, voditelj programa Zagreb na Savi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je gotovo jedinstven projekt među europskim metropolama - hidroenergija, prijevoz, opskrba vodom. Kada biste znali što nas sve čeka, bilo bi vam jasno zašto nam za studiju treba dvije godine", kaže AndrewKriby.

350 hektara zemljišta između korita Save i nasipa, koje sada služe za obranu od poplava, planira se osloboditi. U verziji projekta koju je gurao bivši potpredsjednik Čačić  - tu je trebala izniknuti nova zgrada vlade i ministarstava.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U verziji njegovog nasljednika - to nije dio projekta. Zemljišta će se ponuditi privatnim investitorima.

fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo