porošenko nije optimističan / Nakon dva dana krhkog primirja, nove žrtve u Ukrajini

Image
Foto: AP Images

Vojska u Kijevu je objavila da su tri vojnika ubijena u posljednja 24 sata nakon puna dva dana bez žrtava koja su bila probudila nadu da će se primirje održati

27.2.2015.
14:20
AP Images
VOYO logo

Ukrajina je izvijestila u petak o prvim žrtvama u tri dana na istoku zemlje, što je zadalo udarac krhkom primirju, a predsjednik Petro Porošenko je izjavio da će Rusija predstavljati "vojnu prijetnju" čak i ako se primirje održi.

Vladine snage koje se bore protiv proruskih separatista na istoku zemlje počeli su povlačiti topništvo s bojišnice u četvrtak, što je znak da ukrajinska vojska smatra da se primirje koje je stupilo na snagu 15. veljače ipak poštuje.

Međutim, vojska u Kijevu je kasnije objavila da su tri vojnika ubijena u posljednja 24 sata nakon puna dva dana bez žrtava koja su bila probudila nadu da će se primirje održati.

Ukrajinski predsjednik PetroPorošenko rekao je u petak da će "vojna prijetnja s istoka" ostati ako i potraje mirovni sporazum između vladinih snaga i proruskih separatista u istočnoj Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Porošenko je kazao da je Kijev počeo povlačiti teško naoružanje u skladu s mirovnim sporazumom koji pobunjenici trenutno krše.

Kijev i zapadne vlade optužuju Rusiju za slanje vojnika i oružja separatistima na istoku Ukrajine unatoč sporazumu o primirju postignutom u bjeloruskoj prijestolnici Minsku 12. veljače, a Moskva odbacuje optužbe.

Stanje u zoni sukoba bilo je "relativno mirno" tijekom noći, rekao je glasnogovornik ukrajinske vojske Anatolij Stelmah iako je izvijestio o izoliranim napadima pobunjenika na položaje ukrajinskih vojnika.

Ukrajina je nastavila povlačiti svoje oružje u petak, ali će vojska ostati u stanju visoke pripravnosti za slučaj nove ofenzive separatista, rekao je glasnogovornik ministarstva obrane Serhij Galuško.

Image
Foto: AP Images
Image
Foto: AP Images

Ukrajina

OESS je izdao priopćenje u kojem je pozdravio povlačenje teškog naoružanja s linije razdvajanja na istoku Ukrajine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelnici Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske dogovorili su na summitu u bjeloruskom Minsku 12. veljače prestanak borbi u istočnoj Ukrajini.

Dogovoreni sporazum podrazumijevao je prekid vatre koji je trebao stupiti na snagu 15. veljače, a nakon toga je trebalo uslijediti povlačenje teškog naoružanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, strane su se međusobno optuživale za sukobe zbog čega je s povlačenjem odugovlačeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo