Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
oprez, alergičari!

Nakon poplava, Posavinu poharala ambrozija!

Zbog toga što se pravodobno ne uništava, ambrozija je sve agresivnija. Počela je cvasti, pa najgore tek dolazi. U idućih mjesec i pol bit će prava noćna mora za alrgičare, a samo ih je u Zagrebu oko 250.000. Pravi problem se pojavio u poplavama pogođenoj Posavini jer je tamo ambrozija doslovno buknula.

RTL/ 12.8.2014. u 19:35
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Umjesto žita i kukuruza, posavske njive okupirala je ambrozija. Pomoć Gunji najavljuju iz Ministarstva poljoprivrede.

"Prateće službe Ministarstva poljoprivrede zajedno će idući tjedan početi s uništavanjem ambrozije mehaničkim putem, tzv. tarupiranjem. Dodatno, za ona poljoprivredna gospodarstva koja žele sama izvršiti uništavanje ambrozije, bit će dana preporuka kako to učiniti", priopćeno je iz Ministarstva.

Iako je pomoć hitno potrebna, načelnik Gunje kaže da je posao odgođen zbog nadolazećeg blagdana.

"Trebalo je to već početi ovaj tjedan u četvrtak, ali u petak je Velika Gospa tako da smo odgodili za ponedjeljak. Dolazi 12 traktora iz Hrvatskih šuma i u osam sati se kreće. Gunja bez ambrozije i ostalih korova do idućeg tjedna", poručio je načelnik Gunje Hrvoje Lucić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Pelud alergene ambrozije već je u zraku, a najveće koncentracije upravo su u Slavoniji. I u Zavodu za javno zdravstvo potvrđuju kako je krajnji rok za njezino uklanjanje.

"Ona je već u cvatu, ali nije u punom cvatu. Abroziju ne smijemo uklanjati kad je u punom cvatu jer samom trešnjom biljke dovodimo do toga da otpušta veće količine peluda", pojasnila je Ivana Hrga iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

Upravo se čita

Image
'ne voli samo žene već i novac'

Prava sapunica u Sikirevcima, a u glavnoj ulozi župnik: 'Sumnjao sam da se moja supruga dopisuje s nekim...'

Veće količine peluda već je počela otpuštati i u Zagrebu, Varaždinu, Bjelovaru, Sisku te Osijeku. S nimalo ugodnim simptomima alergije muči se već mnogi.

"Ambrozija je sad dosegla na neki način brezu u toj svojoj agresivnosti i u pojavnosti što se tiče izazivanja simptoma konjuktivitisa i astme", istaknula je liječnica za bolesti dišnog sustava Alma Rožman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Za nemarne vlasnike koji ne uklone ambroziju sa svog zemljišta kazne su visoke - od 500 pa čak do 15.000 kuna.

RTL/ 12.8.2014. u 19:35
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
traže vašu pomoć

Europol objavio fotografije najtraženijih bjegunaca u Europi. Među njima i trojica Hrvata

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba