UBIO DVIJE OSOBE / Napadi u Kopenhagenu: policija šuti o identitetu ubojice

Image
Foto: AP

Na konferenciji za tisak u nedjelju ujutro, policija je jedino objasnila da je lokalizirala tog muškarca zahvaljujući pozivu taksista koji je opisao osobu sličnu onoj koju su snimile kamere za video nadzor

15.2.2015.
9:00
AP
VOYO logo

KOPENHAGEN - Danska policija šuti u nedjelju o identitetu osobe koju je usmrtila i za koju smatra da je jedini počinitelj dva smrtonosna napada u Kopenhagenu.

Na konferenciji za tisak u nedjelju ujutro, policija je jedino objasnila da je lokalizirala tog muškarca zahvaljujući pozivu taksista koji je opisao osobu sličnu onoj koju su snimile kamere za video nadzor.

Jedini podatak o njemu ostaje fotografija objavljena u subotu popodne uz opis: "između 25 i 30 godina, visine oko 1,85 m, atletske građe, arapskog izgleda, ravna kosa". Policija je objavila u nedjelju da smatra kako je muškarac kojeg je ubila ranije tijekom jutra počinitelj obaju atentata u danskoj prijestolnici u kojima su poginule dvije osobe, a pet ih je ranjeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatramo da se radi o istom muškarcu koji stoji iza dva napada", kazao je glasnogovornik policije Torben Moelgaard Jensen na konferenciji za novinare.

Do pucnjave između policije i naoružanog muškarca došlo je u četvrti Norebro gdje su vlasti stavile jedan stan pod nadzor. "U jednom trenutku, osoba povezana s istragom pojavila se", a kada se tom muškarcu policija obratila "on je otvorio vatru". U toj akciji nijedan policajac nije ranjen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija kaže kako ništa ne ukazuje da je uz njega postojao još neki napadač koji bi stajao iza napada od kojih se jedan dogodio u subotu poslije podne u kopenhaškom kafiću, a drugi u noći na nedjelju u sinagogi.

Prvi napad izveden je iz vatrenog oružja na kopenhaški kafić u kojem se raspravljalo o slobodi govora, a raspravi je nazočio i kontroverzni švedski umjetnik LarsVilks kojem se prijeti smrću zbog njegovih karikatura proroka Muhameda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjedoci kažu da je četrdesetak metaka ispaljeno izvana na kafić, a policija je rekla kako smatra da je Vilks, glavni govornik, bio meta.

U pucnjavi je poginuo 55-godišnjak, rekla je policija, a trojica policajaca su ranjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada smo sigurni da je to bio politički motiviran napad te je stoga to bio teroristički napad", rekla je premijerka HelleThorning-Schmidt novinarima govoreći u subotu u blizini kafića. Ona je naglasila da je zemlja u stanju uzbune.

Policija je objavila da je u razgovorima s očevicima saznala da je bio samo jedan napadač, a ne dvojica kako se prije vjerovalo, a objavila je i fotografiju sumnjivca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Vilk i francuski veleposlanik koji je također bio na tome skupu neozlijeđeni su. Veleposlanik FrancoisZimeray na Twitteru je objavio da je "još živ u prostoriji" u kojoj se tribina održavala. "Bilo je isto kao u Charlie Hebdou, samo što ovi nisu uspjeli ući", rekao je.

Image
Foto: Twitter
Image
Foto: Twitter

Prije samo mjesec dana u Francuskoj je u trodnevnome nasilju ubijeno 17 ljudi, a sve je počelo kad su islamisti upali u pariški ured satiričkoga lista Charlieja Hebdoa i zapucali po redakciji u znak osvete što je list objavljivao crteže proroka Muhameda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Švedski umjetnik Lars Vilks pod policijskom je zaštitom zbog islamističkih prijetnji još od 2010., a pozornost je na sebe privukao 2007. kad je objavio crteže proroka Muhameda kao psa.

Europska komisija osudila je teroristički napad, kazavši da je uz Dansku i da će štititi slobodu govora i izražavanja. "Europa se neće prepasti", kaže se u Komisijinu priopćenju. "Svaki je gubitak života previše. Naše su misli usmjerene k žrtvama i njihovim obiteljima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Europskog vijeća DonaldTusk nazvao je napad u Kopenhagenu "još jednim brutalnim napadom koji cilja na naše temeljne vrijednosti i slobode među kojima i slobodu izražavanja".

Francuski predsjednik FrancoisHollande je rekao kako će ministar unutarnjih poslova BernardCazeneuve u nedjelju doći u danski glavni grad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko sati kasnije u noći na nedjelju pucano je na sinagogu u drugom dijelu grada, oko pola sata hoda udaljenu od kafića.

Jedan muškarac je pogođen u glavu i kasnije je umro, a dvojica policajaca su ranjena dok je napadač pobjegao pješice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ubijeni muškarac bio je mladi židov koji je provjeravao posjetitelje na ulazu u sinagogu, priopćila je Židovska zajednica. "Bio je član Židovske zajednice i provjeravao je ljude koji su ulazili u sinagogu gdje se slavila bar micva.

Napadač nije uspio ući u sinagogu gdje se okupilo osamdesetak ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ulicama Kopenhagena postavljene su barikade, a javni prostori, među kojima i željeznički kolodvor, su ispražnjeni nakon drugog napada. Automobili koji putuju u susjednu Švedsku preko mosta Oresund se pretražuju, a nadzor je pojačan i na graničnim prijelazima prema susjednoj Njemačkoj.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo