TREBALO JE SAMO 100 GODINA / Napokon otkriven uzrok katastrofe Titanica

Image

Znanstvenici su čitavo stoljeće nakon najpoznatijeg brodoloma na svijetu pronašli pravi uzrok katastrofalnog potonuća Titanica.

8.3.2012.
12:51
VOYO logo

Tim forenzičkih astronoma s teksaškog državnog sveučilišta proučavao je ulogu Mjeseca u brodolomu Titanica.

"Lunarna poveznica može objasniti kako to da se neobično velik broj santi našao na plovidbenoj liniji Titanica", istaknuo je šef tima forenzičara, fizičar DonaldOlson.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ledene santa su u pravilu tog jutra 15. travnja 1912. godine ostale nasukane u plitkim vodama sjevernije od pomorskih ruta, točnije pored obala Labradora i Newfoundlanda.

Tamo bi i ostale sve dok se ne otope dovoljno da mogu nastaviti svoj put južnije. Tog je nesretnog dana Mjesec bio vrlo blizu Zemlje i prouzrokovao je plimu dovoljno veliku da oslobodi spomenute ledene sante koje su potom otplutale prema komercijalnim plovidbenim rutama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Olson je dodao i da se 4. siječnja dogodilo to da su se Mjesec i Sunce poravnali te su njihove gravitacijske sile pojačale jedna drugu.

U to vrijeme Mjesec je bio najbliži Zemlji u posljednjih dotad 1.400 godina, a samo dan prije naša je planeta bila najbliža Suncu te godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjesečevo djelovanje na plimu u svjetskim oceanima razlog je zašto su sante u svojoj punoj veličini prepriječile put Titanicu, iznenadile inače iskusnog kapetana Edwarda Smitha, te ubile 1.517 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo