HAJDAŠ DONČIĆ ZA RTL DANAS / 'Napredak je očit, ali ne mogu tvrditi da izlazimo iz krize'

U jakom sastavu Vlada je u utorak pokušala uvjeriti javnost da investicije u Hrvatskoj rastu. Ministri Branko Grčić, Ivan Vrdoljak i Siniša Hajdaš Dončić predstavili su rezultate rada Koordinacije za gospodarstvo i investicije Vlade Republike Hrvatske u prvom polugodištu 2013. godine.

30.7.2013.
18:35
VOYO logo

Prema podacima javnih i državnih tvrtki, u prvih 6 mjeseci realizirano je 4,5 milijardi kuna investicija, a Vlada je još prije kazala kako je u srpnju realizirano dodatnih 1,5 milijardi kuna. To je 30 posto veća realizacija nego u istom lanjskom razdoblju.

Znači li to izlaz iz krize objasnio je ministar Hajdaš Dončić gostujući u RTL-u Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ekonomija je egzaktna znanost, a ima i dosta varijabli. Neke od tih varijabli u ovom trenutku Hrvatskoj idu u prilog. Jedna od njih je smanjena nezaposlenost. Analizom je utvrđeno da nije isključivo sezonski efekt zaposlenosti, nego i pozitivni trendovi u industriji. Mali napredak se vidi i u pogledu osobne potrošnje. Neki trendovi su pokrenuti i pozitivni su. No, prerano je da mogu odgovorno tvrditi da će do kraja godine stopa gospodarskog rasta biti 0,7 posto. Bit ćemo zadovoljni ako će biti veća od nule."

Ekonomski institut pronozira pad BDP-a od 0,9 posto, analitičari banak čak i više. I sami kažete da ćete biti zadovoljni s nulom. Zbog čega tako smanjena očekivanja?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisu smanjena očekivanja. Mi nismo otok, ovisimo o Njemačkoj, Italiji, Austriji,... Vrlo veliki udio BDP-a je i turizam. Dosta ovisimo od te grane koja ima jak utjecaj na BDP i generalnu osobnu potrošnju. To ovisi i i o broju dolazaka turista i potrošnji, o zemljama u okruženju. Ono čime možemo biti zadovoljni je da su javna poduzeća iskoristila ono što su morala iskoristiti u svom investicijskom zamašnjaku. Tu govorimo o 13,6 milijardi kuna koji će do konca godine biti realizirani. To je ono što nas veseli. Kroz neke pozitivne makroekonomske pokazatelje koji postoje i kroz stvaranje društvene klime gdje je ova Vlada prijateljski nastrojena prema poduzetništvu mi možemo i dodatnim impulsom okrenuti negativne gospodarske slijedove."

Kad je vlada radila prognoze oslanjala se i na investicije javnih tvrtki. Činjenica je da se govorilo o 15 milijardi kuna pa se to smanjilo na 14,3, a danas ponovno smanjenje za 700 milijuna kuna. Kako možete biti zadovoljni s time?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogu biti zadovoljan jer su u cestogradnji i željeznici investicije maksimalno iskorištene. jedino je u energetici bio mali problem oko Omble i Plomina, na što se ne može utjecati. I zato su neke investicije prolongirane. Ali nama je važno da držimo pozitivan trend i da planovi koji su realni budu i ostvareni. S druge strane, moramo imati razumijevanje da su nam izvori zaduživanja sve skuplji i skuplji te da se ne možemo zaduživati za neke projekte koji stopu povrata nose tek za 20-25 godina jer nam je to put u propast."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo