MISIJA U NEISTRAŽENIM PODRUČJIMA / NASA objavila nove podatke o topljenju leda

Osim satelitskih snimki NASA je postavila i meteorološku stanicu koja automatski šalje podatke. Snimke pokazuju da se led topi jače na određenim mjestima.

7.4.2009.
11:09
VOYO logo

WASHINGTON - Američka svemirska agencija NASA je objavila nove podatke o topljenju arktičkog leda. Satelitske snimke pokazuju da se količina leda značajno i sve brže smanjuje.

"U posljednjih deset godina brzina otapanja se udvostručila. Trenutačno se otapa 30 cm po satu", pojašnjava NASA-in stručnjak Robert Bindschadler. On je vodio i posljednju ekspediciju na Arktik u još neistražene dijelove gdje su postavili meteorološku stanicu koja im svakodnevno šalje podatke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Led odlazi u ocean sve brže i brže, a mi želimo znati zašto", kaže Bindschadler.

Uočili su i da se led otapa brže na točno određenim dijelovima koje su promatrali pa se nadaju da će im prikupljeni podaci pomoći da otkriju zašto je to tako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Arktik se uputila još jedna ekspedicija američkih znastvenika koji će svakih deset metara mjeriti debljinu leda. Prikupljeni podaci bit će prezentirani krajem godine na konferenciji o globalnom zatopljenju u Kopenhagenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo