BILANCA PROSVJEDA / Nasilnim prosvjednicima prijeti zatvor

Zagrebačka policija je za subotnji sukob s policijom optužila tzv. Facebook prosvjednike te pripadnike BBB-a. Među napadačima je bio i jedan 15-godišnjak.

27.2.2011.
12:15
VOYO logo

SPLIT - Ukupno 65 privedenih izgrednika, 30 lakše ozlijeđenih policajaca i dvoje teško ozlijeđenih, 18 lakše ozlijeđenih prosvjednika, oštećena dva policijska auta, fasade, razbijena stakla na trgovinama, stanovima i galerijama rezime je subtnjeg sukoba na prilazu Gornjem gradu.

Od 65 privedenih, policija je zadržala 52 osobe, a čak ih je 36 uhićeno zbog napada na policiju. Riječ je o mlađim osobama, a među njima je čak i jedan 15-godišnjak. Svima njima prijeti zatvorska kazna u trajanju od tri mjeseca do tri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija zasad nema saznanja da je oporba financirala prosvjed koji je rezultirao sukobom s policijom. Iz HNS-a i SDP-a su odmah reagirali te takve optužbe nazvali smiješnima i pozvali HDZ da objavi kako su došli do tih podataka.  

Splitski prosvjed prekinut

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan nakon zagrebačkog braniteljskog prosvjeda na ulice su u nedjelju izašli i Splićani, no u znatno manjem broju.

Prosvjed je započeo oko podneva, a na njemu se, prema prvim procjenama, okupilo oko dvije tisuće prosvjednika koji daju potporu hrvatskim braniteljima te branitelju Tihomiru Purdi koji se nalazi u pritvoru u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, prosvjed je naglo prekinut kada je 66-godišnjem muškarcu među prosvjednicima pozlilo.

Nakon što se muškarac srušio u nesvijest, organizatori su pozvali su hitnu pomoć, a nekoliko osoba odmah je priskočilo dajući mu umjetno disanje. Nakon desetak minuta stigla je Hitna koja ga je odvezla u Klinički-bolnički centar Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom čekanja vozila Hitne pomoći i dok se pomagalo onesviještenom muškarcu, jedan od prosvjednika se popeo na binu i preko razglasa pozvao nazočne na molitvu, te su skupa izmolili Oče naš, Zdravo Marijo i Slava Ocu, za pomoć unesrećenom.

Prosvjed je nakon toga završen. Prosvjednici su, inače, nosili transparente s natpisima "Sudite lopovima, a ne braniteljima", "Vama fotelje, nama robija", "Mi smo branitelji, a ne osvajači", "Volim Hrvatsku, a ne EU", "Stop progonu hravatskih baranitelja" itd. Također su nosili više transparenata na kojima su likovi Josipa Broza Tita s mrtvačkim glavama, te porteti Lenjina i Staljina također s mrtvačkim glavama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zagrebu se u ponedjeljak očekuje novi prosvjed koji se organizira preko Facebooka, a održat će se u večernjim satima na Cvjetnom trgu, a vođa prosvjednika Ivan Pernar je poručio da će prosvjedovati svaka dva dana dok ne sruše Vladu.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo