radnicima prekipjelo / 'Našoj se agoniji ne vidi kraj, želimo prijevremene izbore!'

Image
Foto: RTL

Sadašnju Vladu sindikati proglašavaju marionetskom i optužuju je kao isključivog krivca za stanje u Hrvatskoj jer vodi politiku koju sama ne oblikuje i ne raspravlja u vlastitoj zemlji, nego onu koja odgovara stranim središtima moći i domaćim bogatašima.

30.4.2014.
12:00
RTL
VOYO logo

ZAGREB - U povodu 1. svibnja, Praznika rada, četiri sindikalne središnjice objavile su proglas u kojem traže prijevremene izbore i novu politiku ističući da se "agoniji milijuna građana u Hrvatskoj ne vidi kraj", jer vlast u dvije i pol godine mandata nije ispunila predizborne najave.

Sadašnju Vladu proglašavaju "marionetskom" i optužuju kao isključivog krivca za stanje u Hrvatskoj "jer vodi politiku koju sama ne oblikuje i ne raspravlja u vlastitoj zemlji, nego onu koja odgovara stranim središtima moći i domaćim bogatašima. Čije interese štiti hrvatska Vlada? Svoga naroda očito ne", poručuju sindikati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrde da se Vlada podredila njemačkom diktatu kojim se provodi kroz institucije EU, čime Njemačka štiti svoje financijske krugove i svoje interese, gurajući cijelu Europu u stagnaciju. Stoga su Hrvatskoj potrebni zreli i odgovorni ljudi na čelu države, koji se neće podrediti stranim moćnicima i uskom krugu bogatih na štetu opstanka vlastitog naroda, kaže se u proglasu.

Sindikati drže kako u zemlji ima onih koji mogu i znaju voditi ekonomsku i socijalnu politiku u interesu naroda, ali "to nisu niti oni prošli niti ovi sadašnji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatskoj su potrebni oni koji će pokrenuti proizvodnju i iz novostvorenog bogatstva omogućiti lakše vraćanje dugova građana, poduzetnika i same države i tek tako doista smanjiti dug i deficit.

Trebaju nam oni koji su u stanju zemlju preokrenuti za dvije godine, a ne oni koji svoju nemoć opravdavaju tvrdnjom kako im za izlazak iz krize treba 10 godina, naglašavaju sindikati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moguće je da će i politika "marionetske Vlade" dati rezultate u nekom dugom roku, za 10 ili 15 godina, ali to znači izgubiti generaciju mladih ljudi, daljnje desetljetno mrcvarenje građana, smanjivanje standarda radnika i produljeni očaj starijih.

Sindikati za nemogućnost izlaza iz krize i veliku zaduženost optužuju "one koji su nudili kredite građanima i državama i europsko gospodarstvo doveli u sadašnje stanje". S tako visokim dugovima građana, poduzetnika i same države nemoguće je pokrenuti gospodarski rast i investicije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjetski kreditori brinu samo o tome da se krediti vraćaju. U njihovoj su službi MMF, Svjetska banka, Europska komisija, rejting agencije, veliki dio medija, kao i Vlade pojedinih zemalja, uključujući i našu, poručuju sindikalci.

Zato je stanje beznadno, jer se sve podređuje vraćanju kredita, pa i ekonomska politika koja traži štednju od običnih ljudi, ali ne i od najbogatijih, tvrde u prvosvibanjskom proglasu Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Matica hrvatskih sindikata i Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo