1. prosinca na referendum / Nastavljaju li vladajući borbu protiv ustavne definicije braka?

Iako je datum državnog referenduma određen i vladajući su, doduše tek nakon upozorenja Ustavnog suda, pristali odluku građana ugraditi u Ustav, sporni protuustavni dio Odluke o raspisivanju referenduma još nije promjenjen, a šef Odbora za Ustav kaže: Nećemo je ni mijenjati.

31.10.2013.
18:36
VOYO logo

Hoće li se u Ustavu naći definicija braka kao zajednica muškarca i žene, 1. prosinca trebali bi odlučiti građani. No, samo ako će Sabor zaista poštovati to upozorenje Ustavnog suda. Iako iz Vlade to ne spore: "Mi poštujemo Ustavni sud", kazao je Jovanović, a njegov kolega Arsen Bauk dodao: "Ukoliko ne poštuju, ustavni sud će reagirati".

Iz oporbe kažu: morat će reagirati! Jer ni nakon jučerašnje sjednice Odbora za zakonodavstvo u Odluci o raspisivanju referenduma i dalje ne stoji da se nakon referenduma donosi odluka o promjeni Ustava, već je ostavljen dio da se promjeni ustava tada tek pristupa.

"Odbor je donio zaključak, kao što se vidi na web stranicama sabora, da jednoglasno prihvaća i da nju nema primjedbi. U procedure je samo ona odluka od 24. listopada koja je po upozorenju ili stajalištu ustavnog suda protuustavna", izjavio je DragutinLesar (HL), član Odbora za Ustav.

Jer time je, kaže Lesar, još uvijek na Saboru, a ne na građanima konačna odluka. No, šefica Odbora za zakonodavstvo uzvraća:

"Prije svega mislim da trče oni pred rudo... U kom smislu su prevareni?! U kom smislu?! Jesmo li mi raspisali, je li raspisan referendum?!", kazala je IngridAntičevićMarinović (SDP), predsjednica Odbora za zakonodavstvo.

Dok Šef Odbora za Ustav, koji jedini može direktno promjeniti spornu Odluku sazivanjem sjednice kaže: ništa od toga.

"Ta odluka ide na raspravu, dali će i na koji način Sabor tu odluku usvojiti ja to naravno ne mogu prejudicirati međutim mi kao predlagatelj nećemo izmjeniti prijedlog koji smo uputili u procedure", izjavio je PeđaGrbin (SDP), predsjedsjednik Odbora za Ustav.

Iz najjače oporbene stranke upozoravaju:

"Može se i mora sazvati nova sjednica Odbora za ustav, poslovnik i politički sustav i unijeti ovakve promjene sukladno upozorenju ustavnog suda. Izvjesno je da se otvara mogućnost da se nakon provođenja referenduma onda možda pokuša izigrati odluka referenduma tvrdnjom da procedura nije poštovana".

Jedina mogućnost za promjenu protuustavnog dijela odluke je amandman oporbe na plenarnoj sjednici idući tjedan. No, upitno je hoće li ga vladajuća većina usvojiti ili će riskirati novu, zasigurno mnogo oštriju reakciju Ustavnog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo