najveći radni spor u SAD-u / Nastavnici nastavljaju štrajk, gradonačelnik prijeti sudom

Image
Foto: AP

Sukob između nastavnika u Chicagu i gradonačelnika Rahma Emanuela eskalirao je u nedjelju kada je sindikat učitelja donio odluku o produženju štrajka, a gradonačelnik zaprijetio da će zatražiti sudsku zabranu njegova nastavka.

17.9.2012.
11:30
AP
VOYO logo

Nakon obustave rada nastavnika cijeli prošli tjedan, u javnim školama u Chicagu neće biti nastave ni u ponedjeljak i utorak. Štrajka 29.000 nastavnika i odgajatelja, a njime je pogođeno 350.000 djece koja pohađaju vrtiće, osnovne i srednje škole.

Gradonačelnik Chicaga, Rahm Emanuel, smatra da je štrajk nezakonit i rekao je da je zatražio sudsku zabranu koja bi zaustavila nastavak štrajka jer su pregovori završeni i dogovor je postignut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavnici u državnim školama u Chicagu, trećem najvećem školskom sustavu u Sjedinjenim Državama, prošlog ponedjeljka su počeli štrajk, prvi nakon 25 godina, tražeći povećanje plaća. Osim visine primanja, među glavnim točkama spora je i sustav evaluacije učitelja.

Gradonačelnik Rahm Emanuel, bivši Obamin šef osoblja u Bijeloj kući, školsku godinu u Chicagu, inače najkraću u SAD-u, produžio je za 10 radnih dana. Grad im je ponudio povišicu od tri posto za ovu školsku godinu i još po dva posto godišnje u sljedeće tri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi je problem predložena gradonačelnikova evaluacija učitelja, koja bi se temeljila na ocjenama njihovih učenika.

U petak se činilo da je postignut sporazum između sindikata i gradskih vlasti, ali je sindikat u nedjelju donio odluku o nastavku štrajka sve dok se ne konzultira sa svojim članstvom o tome hoće li sporazum biti prihvaćen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom prvog tjedna štrajka ispitivanja javnog mišljenja su pokazala da roditelji i birači u Chicagu podupiru sindikat, ali je pitanje hoće li se ta podrška održati, piše Reuters.

Štrajk u Chicagu, najveći radni spor u SAD-u ove godine, doveo je u prvi plan žestoku nacionalnu raspravu oko toga kako reformirati gradske škole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo