STRANE AGENCIJE ZAKLJUČUJU / 'NE Europskoj uniji značilo bi DA problemima'

Image
Foto: Photos/Ilustracija

Svjetske i regionalne novinske agencije u nedjelju opsežno pišu o referendumu na kojem se 4,5 milijuna birača u Hrvatskoj i inozemstvu izjašnjava žele li da njihova zemlja postane članica Europske unije, ističući kako je ovo tek drugi referendum u Hrvatskoj, nakon onoga o samostalnosti iz svibnja 1991. godine.

22.1.2012.
15:52
Photos/Ilustracija
VOYO logo

ZAGREB - Reuters piše da su hrvatski čelnici jasno "dali do znanja da nema bolje opcije od pridruženja Hrvatske Europskoj uniji, usprkos ekonomskim previranjima" u bloku 27-orice. Zagovornici pristupanja, javlja Reuters, smatraju da bi Hrvatska u slučaju negativnog ishoda "zaglavila" s problemima opterećenim bivšim jugoslavenskim republikama zapadnog Balkana, "opustošenog ratovima iz 90-ih i jedinim dijelom jugoistočne Europe koji je još uvijek izvan EU-a".

Agencija također prenosi i bojazni dijela Hrvata vezane uz gubitak suvereniteta ukoliko Hrvatska pristupi Uniji, "nakon samo dva desetljeća državne neovisnosti", ali i riječi predsjednika države Ive Josipovića koji je u subotu građanima poručio da "Hrvatska neće izgubiti svoju suverenost ili prirodne resurse".

Reuters također ističe da je tabor "za" ovaj tjedan dobio podršku moćne Katoličke crkve, ali i "bivšeg ratnog generala Ante Gotovine" kojem se sudi u Haagu, ali "kojeg mnogi Hrvati smatraju narodnim herojem" i prenosi njegove riječi iz ćelije da će glasati za članstvo u EU-u jer "tamo pripadamo".

AFP piše da su hrvatski politički dužnosnici, "jednoglasno proeuropski orijentirani", ocijenili da je glas u korist integracije u EU "najvažnija odluka u zemlji od njezina osamostaljenja koja je izborena uz cijenu rata od 1991-95 protiv srpskih pobunjenika i u kojem je poginulo 20.000 ljudi".

Agencija prenosi i riječi predsjednika Ive Josipovića nakon glasovanja da je "ovo veliki dan za Hrvatsku" te da ga veseli što će cijela Europa postati njegov dom. AFP podsjeća da će Hrvatska, ukoliko se većina birača odluči za ulazak u Uniju, nakon Slovenije postati druga bivša jugoslavenska republika u EU-u.

BBC prenosi kako ankete sugeriraju da će 60 posto Hrvata na referendumu zaokružiti "za" i da su sve glavne političke stranke u tom taboru, dodajući kako je entuzijazam za ulazak Hrvatske u EU ipak opao u odnosu na prije nekoliko godina.

BBC također ističe proeuropsku poruku Ante Gotovine iz Haaga, ocijenivši je "iznenađenjem" s obzirom na to da je njegov bijeg od haaške optužnice svojedobno bio prepreka u hrvatskom približavanju Uniji.

Slovenska agencija STA piše da je "članstvo Hrvatske u Europskoj uniji bilo jedan od strateških ciljeva države od njezina osamostaljenja", te da je članstvo kao strateški nacionalni interes Sabor u četvrtak potvrdio usvajanjem deklaraciju koju je podržalo 127 zastupnika, uz samo jedan glas protiv.

Austrijska APA također izvješćuje o održavanju referenduma u Hrvatskoj o pristupanju u EU na kojem pravo sudjelovanja ima 4,5 milijuna Hrvata. Navode se i riječi ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić koja je rekla da bi su slučaju da prevagne "ne", Hrvatska ponovila referendum za pola godine.

Tanjug se u svom izvješću poziva na istraživanje agencije Ipsos Plus da bi u okviru srednje izlaznosti, 61 posto ispitnika glasalo za članstvo Hrvatske u EU. Također ističe da su građane na izbore, osim svih čelnih ljudi države, stranaka i nevladinih organizacija, pozvali "čak i katolički biskupi".

Beta u svom izvještaju, među ostalim, navodi da pravo glasa ima i 35 tisuća hrvatskih državljana u Srbiji.

Obje srbijanske agencije podsjećaju i na prvi hrvatski referendum u svibnju 1991. kada se "Hrvatska odlučila odvojiti se od tadašnje SFRJ i postati samostalna država".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo