poginuli većinom civili / Ne naslućuje se kraj krvoproliću u Gazi

Image
Foto: AP

Jedanaest Palestinaca ubijeno je rano u subotu u izraelskim napadima na Pojas Gaze čime je ukupno 307 žrtava na palestinskoj strani u 12 dana izraelske ofenzive na tu enklavu.

19.7.2014.
19:44
AP
VOYO logo

S kopna i iz zraka nastavlja se izraelska ofenziva protiv palestinskih militanata u pojasu Gaze. U 11 dana sukoba, koji su započeli Hamasovim raketiranjem Izraela poginulo je više od 300 Palestinaca, a više tisuća je ranjeno, među njima i brojna djeca. Dok izraelska vojska uništava podzemne tunele za šverc oružja, Hamas najavljuje osvetu.

"Pripremili smo se za dugotrajnu bitku protiv okupatora. Zasad su osjetili samo dio naše snage. Mladima smo podijelili 250 tisuća ručnih bombi koje će bacati na izraelsku vojsku umjesto kamenja", rekao je glasnogovornik vojnog krila Hamasa Abu Obeida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jeruzalemu to pak daje opravdanje da uz kopnene i dalje nastavi sa zračnim napadima. I danju i noću Izraelci gađaju zgrade koje bi mogle skrivati militante.

Mrtvih i ranjenih ima na obje strane iako značajno više na palestinskoj. Dosad je poginulo više od 300 Palestinaca, a više tisuća ih je ranjeno. Bolnice su prepune. Palestinski centar za ljudska prava sa sjedištem u Gazi navodi da su više od 80 posto žrtava civili u toj gusto naseljenoj enklavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuski ministar vanjskih poslova posjetio je Egipat i Jordan s nadom da se može pronaći diplomatsko rješenje.

"Uz potvrđivanje dobrih odnosa s Egiptom cilj posjeta je i naglasak na postizanju primirja između Izraela i Palestinaca u Gazi", izjavio je francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Egipatski prijedlog primirja Hamas je odbio, ali on još stoji kao mogućnost.

"Inicijativa je dobila potporu Arapske lige, a jučer ju je poduprlo i Vijeće sigurnosti UN-a", dodao je egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shoukri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hamas odbija sjesti za pregovarački stol sve dok Izrael ne povuče embargo nad pojasom Gaze. Kažu, zbog zatvorenih granica Palestinci su izloženi nezaposlenosti, gladi i poniženju.

Izrael je embargo pak uveo zbog Hamasova krijumčarenja oružja iz Egipta. I dok obje strane ne popuštaju, broj mrtvih raste, a oko 50.000 Palestinaca pobjeglo je pred izraelskom ofenzivom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo