VEĆINA GRAĐANA PROTIV ŠTRAJKA / 'Ne pada mi na pamet ta nebuloza dok zemlja grca u problemima'

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/ARHIVA

Čak 62 posto građana ne podržava štrajk državnih i javnih službenika jer uglavnom smatraju da oni imaju sigurna radna mjesta i plaću koja im dolazi na vrijeme što je više od onoga što imaju zaposleni u privatnom sektoru.

4.6.2013.
12:04
Luka Stanzl/PIXSELL/ARHIVA
VOYO logo

Rezultati ankete koje je portal MojPosao proveo na više od 500 ispitanika pokazali su da štrajk državnih i javnih službenika, koji je najavljen za 5. lipnja, ne podržava 62 posto ispitanika.

Ti ispitanici uglavnom smatraju kako državni i javni službenici imaju sigurna radna mjesta i plaću koja im dolazi na vrijeme što je, smatraju, više od onoga što imaju zaposleni u privatnom sektoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao neke od privilegija državnih i javnih službenika navode regrese i plaćene putne troškove, pristojan godišnji odmor, naknadu za prijevoz, sigurna radna mjesta i plaću na vrijeme, a radi svega navedenog zamjeraju im nedostatak solidarnosti i razumijevanje za radnike u privatnom sektoru koji o svemu tome "mogu samo sanjati".

"Trebali bi se osvrnuti oko sebe. Ljudi rade, a ne primaju plaću. Znam da je većina njih završila visoke škole i da nisu plaćeni u skladu s time, ali trenutno nije vrijeme za štrajk onih koji barem za sada imaju sigurnu plaću svaki mjesec", smatra jedan od ispitanika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi je mišljenja kako nije dobro smanjivati plaće i da bi bilo bolje riješiti se viška zaposlenika. S obzirom da oni ne žele otpuštanja, onda moraju pristati na smanjenje plaća, navodi.

Jedan ispitanik ističe da "ne razumije kako ćemo naprijed uz toliko štrajkova", a drugi poručuje "i ja sam državni službenik, ali ne pada mi na pamet ta nebuloza dok zemlja grca u problemima, velikim dijelom upravo zbog državnih službenika".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štrajk državnih i javnih službenika podržava 38 posto ispitanika koji smatraju da se treba boriti za svoja prava te da su plaće u državnim i javnim službama "zaista male".

Zašto se smanjuju plaće kad su već u tri navrata smanjene po šest posto, pita jedan od ispitanika, a drugi ističe kako "Vladi treba dati do znanja da ovako dalje ne ide".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podaci su dobiveni putem ankete koja se sastojala od samo jednog pitanja. Zbog jednostavnosti ispunjavanja ankete nisu zabilježeni demografski podaci o ispitanicima, tako da se rezultati ne mogu generalizirati, ali su indikativni, ocjenjuje MojPosao.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo