Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
zakon o MPO-u

Ne postoji registar o medicinski potpomognutoj oplodnji, a svaki šesti par liječi neplodnost

Zakon o MPO-u stupio je na snagu 3. kolovoza 2012. godine. Iako predstavlja značajno poboljšani pravni okvir za liječenje neplodnosti u odnosu na prethodni iz 2009. godine, neplodni parovi i danas se suočavaju s brojnim teškoćama u liječenju, kažu u Rodama

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Tamara Marinković/Hina/ 24.4.2015. u 8:15
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Gotovo tri godine od stupanja na snagu Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji (MPO) i dalje ne postoji Državni registar o MPO-u, a zbog nepostojanja zakonski propisane evidencije, u Hrvatskoj je nepoznat broj postupaka koji se provode, broj ostvarenih trudnoća, kao i broj djece rođene metodama MPO-a, upozorava udruga Roda.

"U Hrvatskoj se ne može utvrditi uspješnost liječenja neplodnosti postupcima MPO-a u ovlaštenim zdravstvenim ustanovama, niti se na bilo koji egzaktan način mogu vrednovati rezultati liječenja u tim ustanovama i uspoređivati njihovi rezultati na području liječenja neplodnosti", kaže Klaudija Kordić iz Roda.

Svaki šesti par treba liječiti neplodnost

Obilježavajući Tjedan borbe protiv neplodnosti od 19. do 25 travnja, Rode žele pružiti potporu neplodnim parovima u Hrvatskoj u njihovim nastojanjima da postignu željeno roditeljstvo liječenjem neplodnosti putem metoda MPO-a, a takvu pomoć treba svaki šesti par u Hrvatskoj.

Zakon o MPO-u stupio je na snagu 3. kolovoza 2012. godine. Iako predstavlja značajno poboljšani pravni okvir za liječenje neplodnosti u odnosu na prethodni iz 2009. godine, neplodni parovi i danas se suočavaju s brojnim teškoćama u liječenju, kažu u Rodama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Upozoravaju na nezadovoljavajući iznos sredstava koji HZZO plaća državnim klinikama, koji od ove godine iznosi 9.500 kuna po postupku. To je, tvrde, nešto više nego 2013. kada je iznos smanjen s prethodnih 15.500 kuna na 8.634 kuna, ali i dalje nedovoljno.

Iako to zakon predviđa, u Hrvatskoj ne postoji banka spolnih stanica (gameta) za heterolognu oplodnju pa su neplodni parovi, koji trebaju donacije muških ili ženskih gameta, i dalje prisiljeni odlaziti u inozemne klinike.

Upravo se čita

Image
lažne covid potvrde

Više od 200 ljudi pod najvećom istragom Uskoka u našoj povijesti: Među osumnjičenima i Tony Cetinski?

Do ulaska Hrvatske u EU HZZO je tim parovima pokrivao puni iznos liječenja donacijom spolnih stanica, no sada im, uz prethodnu autorizaciju za liječenje u inozemstvu, pokriva samo manji iznos ukupne cijene.

Rode ističu kako se žene nakon 42. godine i dalje ne mogu liječiti postupcima MPO-a na teret HZZO-a, iako to zakon dopušta kod osobito opravdanih medicinskih razloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Također se ne provode ni postupci preimplantacijske genetske dijagnostike pa se parovi, nositelji mutacija za teške nasljedne bolesti, šalju na dijagnostiku u Češku, ali im HZZO pokriva samo mali dio troškova u iznosu od 1000 eura, iako postupak stoji 6500 eura.

Državni registar do kraja godine

Iz Ministarstvo zdravlja odgovaraju da će Državni registar o MPO-u biti uspostavljen do kraja godine, a u njega će biti uključeno svih 12 javnih i privatnih ustanova koje provode MPO. Trenutno se radi na nadogradnji centralnog informatičkog sustava.

Na upit o najnovijim podacima o broju postupaka MPO-a, trudnoća i rođene djece nakon donošenja novog zakona, u Ministarstvu odgovaraju da su, u skladu s Direktivama EU, svake godine Europskoj komisiji dužni slati izvješće o obavljenim MPO postupcima za razdoblje od unatrag dvije godine. Tako su prošle godine poslali zbirno izvješće za 2012. godinu, a u svibnju će poslati izvješće za 2013. godinu.

Podaci na koje se pozivaju odnose se na 2011. godinu, kada je u primjeni bio tzv. Milinovićev zakon (po bivšem ministru Darku Milinoviću), koji se smatrao rigoroznim jer je zabranjivao zamrzavanje zametaka i ograničio broj oplođenih jajnih stanica koje se tijekom postupka mogu prenijeti, te na podatke iz 2012., kada je od kolovoza počela primjena novog zakona o MPO-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Po tim podacima, u 2012. je u odnosu na 2011. povećan broj trudnoća s obzirom na broj započetih ciklusa, kao i broj rođene djece u odnosu na broj transferiranih embrija.

Raste broj rođene djece

Broj rođenih u odnosu na broj transferiranih embrija tako je porastao na 14,6 posto, dok je u 2011. godine iznosio 11,3 posto.

U 2012. je iz 5477 ciklusa ostvareno 1485 trudnoća, a rođeno je 877 djece. Godinu prije zabilježeno je 4532 ciklusa i 1210 trudnoća, a rođeno je 782 djece.

Aktivnostima u Tjednu borbe protiv neplodnosti Rode žele senzibilizirati javnost za probleme s kojima se suočavaju neplodne osobe, ukazati da je neplodnost bolest koju je moguće liječiti te da nikakvi politički ili svjetonazorski interesi ne smiju utjecati na tu mogućnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Tim su povodom pripremile brošuru "Neplodnost", koja na znanstveno-stručno utemeljen i razumljiv način govori o svim aspektima liječenja neplodnosti, a bit će dostupna u svim bolničkim centrima gdje se provodi liječenje postupcima MPO-a.

U Saboru je postavljena izložba plakata "Neplodnost boli" i "Svaki šesti par", a tjedan će završiti akcijom "Zajedno za plodnost" u subotu, 25. travnja u Zagrebu. Radi se o šetnji građana radi potpore osobama koje, suočene s neplodnošću, roditeljstvo pokušavaju ostvariti liječenjem postupcima MPO-a.

Tamara Marinković/Hina/ 24.4.2015. u 8:15
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
traže vašu pomoć

Europol objavio fotografije najtraženijih bjegunaca u Europi. Među njima i trojica Hrvata

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba