još jedno otkriće / Nebo iznad Titana odjednom počelo propadati!

Image
Foto: NASA

NASA-in satelit Cassini snimio je zanimljive promjene na jednom od Saturnovih mjeseca. Na prvi pogled čini se kako nebo iznad Titana 'propada'.

22.3.2012.
13:44
NASA
VOYO logo

NASA ne prestaje iznenađivati sa svojim otkrićima. Ovaj tjedan su objavili kako je njihov satelit Cassini zabilježio zanimljive promjene u orbiti oko Saturna. Preciznije, riječ je o atmosferi Titana, jednog od pratećih tijela Saturna.

Prema NASA-inoj snimci, nebo iznad Titana 'propada', što znači da promjene godišnjih doba na tom mjesecu čine mnogo više od stvaranja padalina.

Prve snimke Titanove atmosfere iz 2004. pokazale su kako je atmosferni omotač oko Titana dosezao visinu od 500 kilometara iznad površine, dok nove snimke pokazuju kako je pao na samo 360 kilometara visine.

Znanstvenici zasad ne znaju uzrok ovoj promjeni, no ističu kako se stvari na Titanu inače jako sporo mijenjaju jer jedna godina na tom mjesecu traje koliko i 30 godina na Zemlji.

"On izgleda isto kao i 1981. godine, s iznimkom 2004. godine kad je imao malo napuhanu atmosferu. Zaista, to je nevjerojatno. Cijelo vrijeme gledate kako se taj svijet mijenja pred vašim očima, a onda se dogodi nešto nepredvidivo poput ovoga", zaključio je znanstvenik Robert West.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo