vukšićev prijedlog / 'Neka saborski zastupnici odvoje pola paušala mjesečno za djecu'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Oporbeni saborski klubovi - Hrvatski laburisti, HDZ i HDSSB pozvali su danas ministra znanosti obrazovanja i sporta Željka Jovanovića da sustavno riješi problem prehrane djece u školama, zbog pothranjenosti školske djece te nerijetkih krađa užine među školarcima.

19.3.2014.
11:28
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Sabor je jutrošnje zasjedanje započeo stankom koju su, zbog pothranjenosti školske djece u Hrvatskoj zatražili Hrvatski laburisti, HDZ i HDSSB, a nezavisni zastupnik Damir Kajin stanku je zatražio zbog stanja u Hrvatskoj turističkoj zajednici.

"Trebali bismo raspraviti pojavu pothranjene djece kojih je četiri posto u osnovnim školama", obrazložio je svoj zahtjev laburist Branko Vukšić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezavisni Damir Kajin je, zatraživši stanku, ustvrdio da u Turističkoj zajednici vladaju čistke i smjene "po matrici najgore boljševičke prakse".

Saborska oporba upozorava na pothranjenost djece u školama

Oporbeni saborski klubovi - Hrvatski laburisti, HDZ i HDSSB pozvali su danas ministra znanosti obrazovanja i sporta Željka Jovanovića da sustavno riješi problem prehrane djece u školama, zbog pothranjenosti školske djece te nerijetkih krađa užine među školarcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prehrana u školama niije sistemski riješena i apeliram da nam gospodin Jovanović podnese konkretne podatke o prehrani jer pedagozi u Zagrebu upozoravaju kako su školska djeca pothranjena te kako djeca koja nisu lopovi kradu drugoj djeci užine", poručio je laburist Branko Vukšić nakon stanke koju je zbog napisa o pothranjenosti djece zatražio dio saborske oporbe.

Dok se taj problem 'sistemski' ne riješi, Vukšić predlaže da saborski zastupnici odvoje pola paušala mjesečno za djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da nađemo model i pomognemo školama koje nemaju organiziranu prehranu za djecu", pojasnio je svoj prijedlog.

Ministarstvo se loše ponaša prema svojim zaposlenicima, pa kako se tek onda može očekivati da se ponašaju prema djeci."Jučer je temu pothranjenosti u školama spomenuo jedan HDZ-ovac, a socijaldemokrati su se na to nasmijali, jer nemaju doticaj sa stvarnošću, voze se autima i ne izlaze iz kabineta", rekao je Vukšić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada bismo izdvojili pola našeg paušala, bilo bi to dovoljno za Brodsko - posavsku županiju", rekao je HDSSB-ovac Boro Grubišić.

Ovo pitanje se, ističe Grubišić, potiho provlači kroz tisak i to je dobro postavljeno pitanje u vrijeme ekonomske krize, kad su roditelji u bankovnim minusima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Tko financira, kakva je uređenost financiranja školskih kuhinja", zapitao se Grubišić dodavši kako prema zakonu te obveze financiranja nema nijedna lokalna samouprava.

Uz glad, kod djece se zbog loše prehrane javlja i pretilost te karijes, istaknuo je Grubišić dodavši kako to na djecu ima dugoročne posljedice o čemu bi resorno minstarstvo trebalo povesti računa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministarstvo se loše ponaša prema svojim zaposlenicima, pa kako se tek onda može očekivati da se ponašaju prema djeci", kazao je Grubišić.

"Djeca su najosjetljiviji dio društva", složio se i HDZ-ovac Goran Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo onih koji su bez doručka, a i onih kojima se helikopterom nose doručci", tvrdi Marić i dodaje kako se takva neravnoteža pojavila posljednih 20 godina.

U civiliziranom društvu i državi s prirodnim potencijalom kakvog ima Hrvatska ne smije biti siromaštva, poručuje i podsjeća da je tijekom posljednjih 17 godina isplaćeno 375 milijiardi kuna neto dobiti. "S tim podatkom ne bi smjeli imati ni jednog siromašnog odraslog, a ne djeteta", ističe HDZ-ovac Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko sugerirao je zastupnicima kako bi bilo bolje da konkretna poboljšanja sustava u segmentu zaštite djece predlože u pisanom obliku.

"Problem siromaštva nije samo problem manje razvijenih zemalja, nego i bogatih zemalja, ali da bismo bili društveno učinkoviti pripremimo akte", poručio je Josip Leko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da je danas blagdan svetog Josipa, HDZ-ovac Ivan Šuker čestitao je Leki imendan u ime Kluba i u osobno ime. Zaokupljen zastupničkim zahtjevima za stankama i održavanjem reda u sabornici, Leko na čestitiku nije uzvratio.

"Ministar, umjesto da saziva sastanke oko pripreme sezone, smjenjuje direktoricu"

Nezavisni saborski zastupnik Damir Kajin nazvao je nedavnu smjenu direktorice Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Meri Matešić sramotnom, a HDZ-ov Ivan Šuker poručio je kako se ministar turizma bavi smjenama umjesto da saziva sastanke oko pripreme sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sramotno je to za neke osobe u Ministarstvu turizma, a nije na korist ni samome turizmu", rekao je Kajin nakon stanke koju je zbog smjena u HTZ-u zatražio u Hrvatskom saboru.

Porast noćenja i dolazaka u Hrvatskoj 2013. bio je 5,1 posto, a u Istri broj noćenja rastao je po stopi od 0,3 posto, podsjetio je Kajin dodavši kako "ovi s 0,3 posto smjenjuju direktoricu koja je ostvarila rast od 5,1 posto, umjesto da bude obrnuto".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Greška Vlade je što je sav novac u Ministarstvu turizma isključivo rezervirala za jednu stranku", kaže Kajin.

Neki konzultanti, tvrdi Kajin, predlažu da današnje turističke zajednice kroz proces racionalizacije prerastu u tzv. destinacijske menadžment organizacije što podrazumijeva njihovo "primjereno kadrovsko ekipiranje", a to će raditi ti konzultanti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Tko nije isplativ, ugasio bi se, što znači da bi trećinu sadašnjih turističkih zajednica trebalo pretvoriti u info-centre pri čemu bi turistička unutrašnja Hrvatska bila bačena nekoliko desetljeća unatrag, a stotine bi ljudi dobilo otkaz", ističe.

Novim ustrojem predviđeno je da svaka regionalna turistička organizacija ima svoj odjel za strateško planiranje kojem je u opisu posla izrada strategija i master planova. "A zna se onda tko će sve to i odrađivati", kaže Kajin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska ima i vlastite agencije, primjerice Institut za turizam, pa onda zašto Institut za turizam ne bi radio sve te master planove, pita se.

Ako je razlog Matešićeve smjene njezin nerad, trebalo ju je smijeniti još u studenom prošle godine, a ne sada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ-ov Ivan Šuker čudio se smjeni direktorice kada je, kaže, na sjednici Vijeća turističke zajednice bilo njezino izvješće koje je kaže, "čisto ok" te napravljeno sukladno planu i programu.

Neprihvatljivo mu je takve poteze vući na početku predsezone. "Za tri tjedna je Uskrs, što nam je indikator o tome kakva će biti sezona, a mi smjenjujemo direktoricu HTZ-a", čudio se Šuker.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako je razlog smjene njezin nerad, smijeniti ju je trebalo još u studenom prošle godine, a ne sada, smatra Šuker. "Ministar turizma, umjesto da saziva sastanke oko pripreme sezone, smjenjuje direktoricu", poručuje taj HDZ-ovac.

Šuker posebno zamjera što se Matešić smjenjuje dok je trudna. "Poruka je to Hrvaticama - vidite što će vam se dogoditi ako budete trudne", rekao je Šuker.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Sabora Josip Leko je, nakon jutrošnjih stanki, zatraženih zbog podataka o pothranjenosti školske djece te stanja u HTZ-u, rekao kako bi tema "Korištenje stanke za saborske klubove" trebala biti na dnevnom redu proširenog Predsjedništva Hrvatskog sabora. "Postoje nepreciznosti u Poslovniku i ako ovako neorganizirano otvaramo teme, to nije parlamentarizam", zaključio je Leko.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo