PRIMJENA ZAKONA O TRGOVINI / Nema više kupovine nedjeljom

Image

Trgovački lanci već pripremaju ustavnu tužbu. Vlada poručuje da će pratiti utjecaj Zakona o trgovini na zaposlenost.

4.1.2009.
7:20
VOYO logo

ZAGREB - Nema više šopinga nedjeljom. Od ove nedjelje i službeno je započela primjena izmijenjenog Zakona o trgovini koji rad nedjeljom dopušta samo pekarnicama, trgovinama unutar benzinskih crpki, trgovinama na graničnim prijelazima, štandovima i klupama izvan tržnica koji prodaju cvijeće i svijeće, trgovinama koje prodaju suvenire, kioscima s tiskom te trgovinama koje prodaju cvijeće i svijeće.

Za razliku od prethodnog Zakona koji je dozvoljavao rad malim trgovinama, s površinom do 200 četvornih metara, novi Zakon o trgovini je nedjeljom zatvorio i njihova vrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, trgovački lanci već su se udružili i pripremaju ustavnu tužbu. Kako piše Slobodna Dalmacija, tužba bi trebala biti predana tijekom siječnja. Trgovci pojašnjavaju im se čak 15 posto prometa odvija nedjeljom pa će zbog novog Zakona, ali i zbog financijske krize, trgovine zabilježiti značajne gubitke. Zbog toga su mnogi već počeli davati otkaze. Procjenjuje se da bi nekoliko tisuća ljudi moglo ostati bez posla.

Iz Ceha trgovine Hrvatske obrtničke komore upozoravaju da bi u izmijenjenom Zakonu o trgovini opet mogle biti sporne upravo iznimke. Naime, 2004. godine na Ustavnom sudu je neradna nedjelja pala upravo zbog trgovaca kojima je odobren rad jer je ocijenjeno da se time ograničava poduzetnička sloboda ostalih.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Vlade zasad poručuju da će se pratiti posljedice zabrane na zaposlenost u trgovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo