nakon 10 godina sibira / 'Nemam namjeru ući u politiku i neću tražiti povrat imovine'

Image
Foto: radardemedia.ro

Nekada najbogatiji čovjek Rusije, Hodorkovski je bio u zatvoru od uhićenja 2003. godine pod optužbom za prijevaru i izbjegavanje poreza.

22.12.2013.
12:37
radardemedia.ro
VOYO logo

Nekadašnji naftni tajkun Mihail Hodorkovski, kojeg je nakon 10 godina provedenih u sibirskom zatvoru predsjednik Vladimir Putin pomilovao, izjavio je u razgovoru za ruski časopis u broju od nedjelje da se neće vraćati u politiku niti će tražiti povrat imovine svoje bivše naftne tvrtke Yukos.

Hodorkovski, koji je u subotu nakon izlaska iz zatvora u blizini Arktičkog kruga otputovao u Berlin, kazao je da uz njegovo oslobađanje nisu postavljeni nikakvi uvjeti te da u molbi za pomilovanje nije priznao krivnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemam se namjeru politički angažirati i ne namjeravam se boriti za povrat svoje imovine", kazao je Hodorkovski za The New Times.

Nekada najbogatiji čovjek Rusije, Hodorkovski je bio u zatvoru od uhićenja 2003. godine pod optužbom za prijevaru i izbjegavanje poreza. Bio je osuđen na zatvorsku kaznu u dva postupka za koje kritičari Kremlja tvrde da su bili politički motivirani te da je kažnjen jer je ugrozio Putina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Yukos je nakon njegova uhićenja rasformiran i rasprodan. Glavna proizvodna sredstva su završila u rukama državne naftne kompanije Rosneft, koja je sada najveći ruski proizvođač nafte i kojom upravlja bliski Putinov saveznik Igor Sečin.

Hodorkovski, koji je u Berlin doputovao u posjet bolesnoj majci, kazao je da bi se vratio samo ako bi bio siguran da opet može otputovati u bilo koje vrijeme zbog obiteljskih razloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naše vlasti mogu iskreno reći da me nisu protjerale. Ali poznavajući našu realnost, možemo sasvim jasno razlučiti da su sugerirale da napustim zemlju", kazao je Hodorkovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo