popis stanovništva u bih-u / 'Nemam što pozivati Hrvate da se popišu, znaju oni i bez mene'

U vrijeme prvog popisa stanovništva nakon rata premijer Milanović je u posjetu BIH. Hrvate iz Livna i Tomislavgrada nije pozvao na izjašnjavanje jer, iako kaže da je popis bitan, misli da nije i presudan. Zašto, doznajte u prilogu!

4.10.2013.
19:26
VOYO logo

Gdje god pošao, premijera Zorana Milanovića prate problemi iz Hrvatske. Tako ga je u franjevačkom samostanu u Livnu dočekala ćirilica.

Posjet Bosni i Hercegovinom u vrijeme povijesnog popisa stanovništva u BiH-u nije slučajan. Iako naglašava da je popis važan, ali ne i presudan, Milanović za razliku od predsjednika Republike i Sabora, nije pozivao Hrvate da se popišu.

"Nemam što pozivati Hrvate da se popišu, znaju to oni vrlo dobro i bez mene. Ja se nisam uključivao u TV kampanju pozivanja ljudi na popis stanovništva, jer tu uvijek možeš reći neku krivu riječ, koja može zasmetati u Bosni i Hercegovini, ali sam zato ovdje", kazao je Milanović.

Prvi popis nakon 22 godine trebao bi rasvijetliti koliko doista Hrvata, Srba i Bošnjaka živi u BiH. Važno je to, podsjeća Milanović, zbog Daytonskog sporazuma.

"S obzirom da je BiH prema Daytonu uređena na način na koji je uređena, koji nije baš najsretniji, ali to je država u pravilu i prvenstveno triju etničkih skupina, nacija ako hoćete, Bošnjaka, Hrvata i Srba", naglasio je premijer Hrvatske.

Dok znatiželjni građani ne očekuju ništa od posjeta Milanovića BiH-u, poduzetnici, koji su nakon ulaska Hrvatske u EU ostali bez vrijednog tržišta, ipak imaju neka očekivanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Livanjska je mljekara, tako, 70 posto prozvoda plasirala upravo u Hrvatsku. Sada tim proizvodima treba poseban Europski broj.

"Upravo samo zato predsjednika Vlade zamolili da on iskoristi svoj utjecaj u Bruxellesu za brži postupak dobivanja broja u EU", priznao je Miljenko Crnjac, većinski vlasnik mljerkare Livno.

U Tomislavgradu topla dobrodošlica. Ovo je prvi posjet nekog visokog hrvatskog dužnosnika nakon 1993. godine.

"Predsjednik Tuđman bio je u jednom ratnom vremenu, kada se ovdje branilo dalmatinsko zaleđe, a premijer nam dolazi u vrijeme popisa stanovništva, i ovo je jako velik događaj za Hrvate", istaknuo je Ivan Vukadin, načelnik Općine Tomislavgrad.

Ovo je treći posjet premijera Milanovića Bosni i Hercegovini, večeras se susreće s Vjekoslavom Bevandom, predsjedateljem Vijeća ministara BiH, a sutra nastavlja prema Bugojnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo