uhićeno pet osoba / Nemcovljev suradnik: 'Tvrdnje da su ga ubili islamisti su besmislene'

Image
Foto: AP

Nemcovljevi kolege ne vjeruju da neki samotni fanatici mogu počiniti ubojstvo na samim zidinama Kremlja i vjeruju da iza ubojstva stoji ruska vlada koja svaku upletenost odbacuje

9.3.2015.
13:59
AP
VOYO logo

Ilja Jašin, suradnik Borisa Nemcova ubijenog prošlog tjedna u blizini Crvenog trga u Moskvi, drži besmislicom tvrdnju da je vodeći oporbeni ruski političar ubijen iz islamističkih pobuda te ističe da je ubojstvo najviše koristilo Kremlju koji pak odbacuje svaku umiješanost.

Nagađanja da su ubojstvo Nemcova počinili islamisti dobila su na težini otkako je istraga optužila muškarca iz muslimanske republike Čečenije kojega je, kako tvrdi njegov bivši šef, razbjesnila objava karikatura proroka Muhameda u francuskom satiričkom časopisu što je Nemcov podržao u ime slobode govora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemcovljevi kolege dvoje u takvo objašnjenje. Ne vjeruju da neki samotni fanatici mogu počiniti ubojstvo na samim zidinama Kremlja i vjeruju da iza ubojstva stoji ruska vlada koja svaku upletenost odbacuje.

"Naša su se najcrnja strahovanja obistinila", kaže Jašin koji je zajedno s Nemcovim vodio malenu liberalnu oporbenu stranku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čovjek koji je povukao okidač bit će proglašen krivim, a oni koji su ubojstvo naručili, slobodno će se šetati", napisao je Jašin na Twitteru u nedjelju navečer.

Nemcov, 55-godišnji bivši zamjenik premijera koji je postao glasni kritičar Kremlja, ubijen je s četiri metka u leđa dok se šetao blizu Crvenog trga 27. veljače. Bio je najistaknutija oporbena ličnost u 15 godina koliko je ruski predsjednik Vladimir Putin na vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako Nemcov u Rusiji nije bio popularan izvan malog kruga urbane inteligencije, Kremlj ga je držao prijetnjom jer je bio odlučan razotkriti službenu korupciju, kažu analitičari.

Nemcov je, naime, pripremao izvješće koje bi, kako tvrde njegovi suradnici, potvrdilo da Rusija šalje svoje vojnike u istočnu Ukrajinu gdje pomažu proruskim pobunjenicima, dok Moskva redovito odbacuje svako izravno uplitanje u sukob.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusko državno odvjetništvo optužilo je za ubojstvo Zaura Dadajeva i Anzora Gubaševa, a u pritvoru su još tri osumnjičene osobe. Tužiteljstvo tvrdi da je Dadajev, nekada zapovjednik čečenskog policijskog bataljuna "Sever", priznao sudjelovanje u ubojstvu.

Čečenski vođa Ramzan Kadirov, inače lojalan Putinu, napisao je da dobro poznaje Dadajeva, čovjeka koji je istinski domoljub.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi koji poznaju Zaura (Dadajeva) potvrđuju da je on istinski vjernik i da je, kao i svi muslimani, bio šokiran radom karikaturista Charlie Hebdoa i komentarima u prilog tim karikaturama", napisao je Kadirov na svom Instagramu.

Nemcov je branio pravo na objavu karikature proroka Muhameda objavljene u francuskom satiričkom časopisu Charlie Hebdo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putin je ubojstvo Borisa Nemcova nazvao sramotnom tragedijom i najavio punu istragu. Ruski dužnosnici tvrde da još tragaju za ljudima umiješanima u atentat.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo