'izbrisani klikom' / Nepostojeći razred: 25 učenika srednje škole izbačeno na ulicu

Image
Foto: RTL

Računalni program Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za upis u srednje škole jednostavno je "prebrisao" cijeli razred, a djeca su "protjerana" u škole u Rijeci i Senju.

3.9.2013.
9:00
RTL
VOYO logo

U ponedjeljak je počela nova školska godina, no prvog dana nastave u crikveničkoj srednjoj školi Dr. Antuna Barca pojavilo se "25 učenika koji ne postoje", javlja Novi list.

Računalni program Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za upis u srednje škole jednostavno je "prebrisao" cijeli razred, a  djeca su "protjerana" u škole u Rijeci i Senju.

Djeca su se jučer ujutro u osam sati pojavila u svom razredu bez obzira što su iz Ministarstva poručili školi da djeca ustvari ne postoje i da škola zapravo barata virtualnom djecom.

Crikvenička srednja škola trebala je oformiti jedan razred s trogodišnjim školovanjem u koji bi zajedno išli konobari, kuhari, automehaničari i vodoinstalateri. Za konobare je interes pokazao samo jedan učenik pa je u startu prekrižena mogućnost upisa za konobare. Za vodoinstalatere se prijavilo sedmero učenika, za automehaničare šest, a za kuhare osmero učenika.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL



Zadovoljen je tako uvjet da razred ima najmanje 20 učenika i da svaki program ima najmanje šest učenika, no problemi su nastali tjedan dana uoči početka nastave, kad se jedan učenik prebacio iz automehaničara u vodoinstalatere, a sustav je izbrisao i preostalih pet njegovih kolega.

Ravnatelj škole LukaKujundžić, koji već u osam mandata vodi školu, traži rješenje. Poručuje da, unatoč tome što je formalno sve u skladu s pravilima, ne želi 20 sudbina djece od 15 godina ostaviti na ulici. "Ako neće djeca u školu, nema ni mene u školi. Dat ću neopozivu ostavku. Računalo operira s djecom kao da su kruške i jabuke", kazao je za Novi list Kujundžić.

Zbog imovinskih i drugih razloga roditelji mnoge djece iz "nepostojećeg razreda" nisu u stanju poslati ih u druge škole. Djeca i roditelji su pod velikim stresom, najavljuju i žalbe pravobraniteljici za djecu te kažu: "Žalosno da čekamo jednog čovjeka iz fotelje da nam odredi sudbinu djece".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo