stručna sprema i primanja / Nesrazmjer u plaćama: Krojačici manje od 3.000, farmaceutu više od 9.000 kuna

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Nekvalificirani radnik prosječno je zaradio 2,4 puta nižu plaću od radnika s visokom stručnom spremom kada je riječ o svijetu rada u Hrvatskoj tijekom prošle godine

24.3.2015.
8:00
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Prosječna neto isplaćena plaća na razini prošle godine iznosila je 5.507 kuna i u odnosu na godinu dana ranije porasla je za 38 kuna, pokazuju to podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) o prosječnim plaćama prema stupnju stručne spreme i po djelatnostima, pojašnjava Novi list.

Kada se pogledaju prosječne isplaćene plaće prema stupnju obrazovanja, one su se u prošloj godini kretale između 3.386 kuna i 8.224 kuna neto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugim riječima, nekvalificirani radnik prosječno je zaradio 2,4 puta nižu plaću od radnika s visokom stručnom spremom.

U prerađivačkoj industriji zaposleni prosječno zarade 4.827 kuna, pri čemu nekvalificirani radnik u prosjeku zaradi 3.249 kuna, a visokokvalificirani 9.288 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nepunih 6,4 tisuće kuna u prosjeku u proizvodnji zaradi radnik s višom stručnom spremom, visokokvalificirani radnik oko 5,5 tisuća kuna, kvalificirani 4,1 tisuću kuna, a tristotinjak kuna više onaj sa srednjoškolskim obrazovanjem.

Definitivno najniže plaće u prerađivačkoj industriji su u proizvodnji odjeće s prosjekom od 2.891 kunom. U toj djelatnosti plaću veću od tri tisuće kuna mogu zaraditi samo visokokvalificirani radnici te oni s višom i visokom stručnom spremom. Prikaz prosječno isplaćenih plaća prema stupnju obrazovanja pokazuje i da je lani prosječna plaća za radnike s visokom i višom stručnom spremom doživjela blagi pad, dok su plaće radnika sa srednjoškolskim obrazovanjem, nižim obrazovanjem, visokokvalificiranih, polukvalificiranih, kvalificiranih i nekvalificiranih blago rasle. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Farmaceutika je jedna od djelatnosti koja prerađivačkoj industriji malo podiže prosjek s obzirom na to da je srednja vrijednost svih isplaćenih neto plaća u toj djelatnosti 9.311 kuna.

Definitivno najviša razlika u plaći, kada se gleda stupanj obrazovanja, vidljiva je u telekomunikacijama. Naime, plaća nekvalificiranog radnika u toj djelatnosti 4,2 puta je niža od plaće fakultetski obrazovanog radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo