PRONAŠLI GA NAKON 33 GODINE / Nestali vojnik promijenio ime i radi kao travar

Image
Foto: dailymail.co.uk

Veterani sovjetske intervencije u Afganistanu uspjeli su u pokrajini Herat pronaći svog suborca koji je ranjen i zarobljen prije čak 33 godine.

6.3.2013.
9:23
dailymail.co.uk
VOYO logo

Vojnik, inače Uzbek, živi nomadskim životom i radi kao travar. Promijenio je ime i više se ne zove Bahredin Hakimov, nego Šeik Abdulah. Predsjednik odbora veterana koji traga za preživjelima, Ruslan Aušev, kaže da je Abdulah ranjen 1980. godine, samo nekoliko mjeseci nakon početka sovjetske intervencije u Afganistanu. Lokalno stanovništvo ga je prihvatilo i izliječilo od rana.

Veteranski odbor kaže da se još 264 vojnika vode kao nestali u Afganistanu, od kojih su polovica Rusi po nacionalnosti. U prvom desetljeću nakon sovjetskog povlačenja 1989. Odbor je pronašao 29 vojnika, od kojih su 22 odlučila otići kući, a sedam je ostalo u Afganistanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šeik Abdulah bio je oženjen, ali mu je supruga umrla te nije imao djece. Potpredsjednik odbora Aleksandar Lavrentjev kaže da Abdulah još nosi ožiljke rata na ruci i na ramenu te da ima tikove. Slabo govori ruski, ali su ga uspjeli prepoznati po tome što je rekao da je iz Samarkanda te nabrojao neke svoje rođake.

Najmanje 15.000 sovjetskih vojnika i više od milijun Afganistanaca poginulo je tijekom deset godina duge intervencije sovjetske vojske (1979-1989.), koja je pomagala vladu u Kabulu protiv skupina mudžahedina kojima su pak pomagale neke zapadne zemlje na čelu sa SAD te režimi u Pakistanu i Saudijskoj Arabiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike