NITKO NE prEUZIMA ODGOVORNOST / Nestašica vode se nastavlja: Tko pije, a tko plaća?

Tko je kriv za to što tisuće otočana i turista nemaju vode? Nestašica u zadarskom i šibenskom arhipelagu se nastavlja, a iz vodovoda poručuju da će isporuke vršiti samo do kraja tjedna jer novca više nema. Pomoć traže od Ministarstva regionalnog razvoja koje tvrdi da to s njima nema nikakve veze.

16.7.2012.
20:04
VOYO logo

Voda je glavna prtljaga za one koji čekaju trajekt, a nema je na desetak otoka kod Zadra i Šibenika. Isto muči 2000 otočana i još više turista koji nemaju ni za najosnovnije potrebe, a bit će još gore, najavljuju iz zadarskog vodovoda.

"Cirka do kraja tjedna ćemo isporučiti vodu... Oni, recimo na Silbi, imaju još za tjedan dana", tvrdi TomislavMatek, direktor Vodovoda Zadar.

Zna se tko pije, ne i tko plaća. Gradski vodovodi raspisuju natječaj za usluge prijevoza vode vodonoscem, koji onda dovoze vodu na otoke po cijeni u koju je uključen i prijevoz. Država pokriva razliku u cijeni na kopnu i otoku - ali samo za domaće stanovništvo - ne i za gospodarstvo i turiste.

"Ako Ministarstvo osigura sredstva za prijevoz - voda ide dalje. Mi ne možemo plaćati prijevoz", dodao je Matek.

"Nije istina da nismo platili. Mi smo platili sve što je došlo na naplatu u ovom trenutku. Ministarstvo osigurava dio sredstava - sve drugo vrši jedinica lokalne samouprave", izjavio je VenkoĆurlin, pomoćnik ministra regionalnog razvoja.

Ove godine za prijevoz vode na otoke država ima 13 milijuna kuna - i kažu - potrošili su tek trećinu. Ono što ih smeta je što je cijena kubika vode na kopnu 12, a na otocima i više od 100 kuna. Iduće godine, kažu u ministastvu - neće biti tako.

"Mi ćemo vršiti kontrolu od komunalnog poduzeća da daju podatke kako je postignuta cijena, i tražit ćemo ponavljanje natječaja...", dodaje Ćurlin.

Otočane više brine što će biti idućeg tjedna. Vodovod prijeti da novca nema, država kaže da s tim nemaju ništa - a vode za piće nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo

Još iz rubrike