PRAVI MALI KONTINENT / Nevjerojatan 'otok smeća' pluta Pacifikom

Image
Foto: tuhistory.com

To morsko smetlište u središtu Tihog oceana, oko 1000 kilometara od Havaja, nevjerojatnih je dimenzija. Pretpostavlja se da mu je površina oko 3,4 milijuna četvornih kilometara, s oko 3,5 milijuna tona smeća.

26.4.2013.
11:51
tuhistory.com
VOYO logo

Godinu dana nakon neuspjelog pokušaja, 48-godišnji Patrick Deixonne, član Francuskog istraživačkog društva (SEF) kreće krajem svibnja u istraživanje "7. kontinenta", velike ploče ili "golemog otoka smeća", većeg i od Indije, koji pluta u Pacifiku, ali je još uvijek nepoznat široj javnosti, doznaje se iz francuskih i američkih medija.

To morsko smetlište u središtu Tihog oceana, oko 1000 kilometara od Havaja, nevjerojatnih je dimenzija. Pretpostavlja se da mu je površina oko 3,4 milijuna četvornih kilometara, s oko 3,5 milijuna tona smeća. Svi ti milijuni tona smeća se skupljaju na mjestima gdje se sastaju morske struje i formiraju goleme vrtloge kojih ima pet u svim oceanima. Sjevernopacifički vrtlog, koji se okreće u smjeru kazaljke na satu, ima promjer od 22.200 kilometara i 3,4 milijuna četvornih kilometara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Centripetalna sila polako vuče smeće prema središtu tog kovitlaca, objašnjava francuski Nacionalni centar za svemirska izučavanja (CNES) koji sponzorira ovaj projekt.

"Mnogo je primjera kako ljudska bahatost i neznanje od ovog planeta rade nešto slično golemoj kanalizaciji i smetlištu, ali jedna od najžalosnijih stvari je taj vrtlog od milijuna tona plastike usred Tihog oceana, između Kalifornije i Havaja. Radi se o ekološkoj katastrofi koja se nažalost širi", kazao je Deixonne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Ocean Ocean

Ekspedicija kreće iz San Diega na škuni L'Elan iz 1938. godine, a cilj joj je ispitati taj otok otpadaka kako bi se analizirao njihov sastav.

Problem za znanstvenike predstavlja "juha" uglavnom sastavljena od mikrootpadaka plastike veličine zrna riže, raspadnute ispod vode koja ide i do 30 metara u dubinu. Teško je uočljiva iz satelita i vidi se samo iz čamca ili broda. Te toksične nanočestice plastike koje ulaze u morske životinje i lanac ishrane utječu na stopu plodnosti riba, a to opet utječe na sigurnost hrane i obalno stanovništvo, tvrde znanstvenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Deixonne također upozorava da problem nije samo ekološki te da taj "otok smeća" ugrožava plovidbu, ribolovstvo i predstavlja veliku opasnost za turizam.

Škunu će navoditi dva satelita NASA-e, Terra i Aqua, kako bi ekspedicija došla do područja s najvećom koncentracijom mikrootpadaka te se izmjerila gustoća smeća. Također će se uzeti i obraditi uzorci vode, planktona i materijala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sada je to područje bilo predmetom istraživanja dvaju američkih ekspedicija, 2006. i 2009. godine. Deixonne se odlučio na ovu avanturu nakon utrke prelaska samaca preko Pacifika prije tri godine, kada je iz blizine doživio tu ekološku katastrofu.

"Kontinent smeća" u Pacifiku jedan je od pet i svi su apokaliptičnih dimenzija. Jedan od poznatijih je i onaj u sjeverozapadnom području Atlantika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo