i treći pokušaj neuspio / Ni Australci ne mogu do ruskog broda, 74 ljudi i dalje zarobljeno

Image
Foto: AP Images

Ledolomac Aurora Australis nije se uspio probiti do broda Akademika Šokalskija koji je sa 74 člana posade, istraživača i turista od Badnjaka zatočen u ledu .

30.12.2013.
13:04
AP Images
VOYO logo

Australski ledolomac Aurora Australis odustao je od prvog pokušaja da se probije do ledom okovanog ruskog broda na Antartkici, javljaju australski mediji u ponedjeljak.

Australski brod odustao je nakon samo dvije nautičke milje probijanja kroz led i vratio se na otvoreno more. "Led je postao predebeo da ga probijemo. Debljina leda je dva metra s metrom snijega povrh toga i masa je vrlo kompaktna", kazao je Murray Doyle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kapetan je rekao i da postoji opasnost da jak jugoistočni vjetar odnese odlomljeni led oko i iza broda i blokira ga. "Vjetar gura tu istu masu iza nas. Postoji mogućnost da nas okruži i onda ne bismo bili od pomoći nikome. Bio sam u ledu i prije i znam po iskustvu kad se treba maknuti. Nisam želio da naš brod postane dio problema, umjesto rješenja", kazao je Doyle.

Ruski brod Akademik Shokalskiy od utorka je zarobljen u ledu, stotinjak nautičkih milja istočno od francuske znanstvene baze Dumont d'Urville na Antarktici. Tri ledolomca su mu se uputila u pomoć, ali dva, francuski i kineski, već su prije morala odustati jer njihovi kapaciteti za lomljenje leda nisu bili dovoljni da bi mogli stići do ruskog broda. U subotu, kineski Snježni zmaj stigao je na samo sedam nautičkih milja od ruskog broda, ali se morao okrenuti zbog debljine leda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Akademiku Šokalskom nalaze se 74 osobe, znanstvenici, turisti i posada. Vjerojatno će biti evakuirani helikopterom koji posjeduje kineski ledolomac, iako to u ovom trenutku zbog slabe vidljivosti nije moguće. "Magla je. Posada helikoptera trenutno ne bi mogla razlikovati led od horizonta", kazao je Doyle.

Kapetan Aurore Australis obavijestio je kolege na Šokalskom o situaciji. "Oni su u redu, nemaju nikakvih problema", kazao je. Hoće li krenuti u eventualno još jedan pokušaj da se probije do ruskog broda, Doyle će odlučiti nakon što se poboljša vidljivost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo