JOSIPOVIĆ JE PROTIV / 'Nije dobro da se RH legitmira kao zemlja netolerancije'

Image
Foto: RTL

Ivo Josipović istaknuo je još jednom kako će on glasovati 'protiv' te istaknuo kako nije dobro da se RH legitmira kao zemlja netolerancije.

30.11.2013.
12:50
RTL
VOYO logo

Predsjednik Republike Ivo Josipović pozvao je danas hrvatske građane da razmisle o posljedicama sutrašnjeg referenduma o braku te po svojoj savjesti donesu odluku, ponovivši da će on glasati 'protiv' toga da se brak Ustavom definira kao zajednice muškarca i žene jer ne smatra dobrim da se Hrvatska legitimira kao zemlja netolerancije.

Predsjednik drži da je nedjeljni referendum, kada se gleda meritum, nepotreban te neće imati nekih neposrednih posljedica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali će, ako uspije, imati velike, zaista velike moralne i političke poruke. Ne bi bilo dobro da se Hrvatska legitimira kao zemlja netolerancije i nerazumijevanja, neprihvaćanja drugih i drukčijih, koji su manjina u društvu. Zato koristim priliku da još jednom pozovem da razmislimo o konzekvencama tog referenduma i da po svojoj savjesti donesemo odluku", rekao je Josipović novinarima tijekom Kave s građanima na Pantovčaku.

Novinarima je izjavio i kako zabrinjavaju najnoviji podaci o padu BDP-a i daljnjem rastu nezaposlenosti, naglasio da se mora inzistirati na reformama i napraviti sve da se privuku nove investicije, što smatra jedinim načinom da se otvore nova radna mjesta i podigne BDP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezaposlenost je posljedica teškog gospodarskog stanja te predstavlja najteži socijalni problem i moramo učiniti sve da privućemo nove investicije i tako otvorimo nova rada mjesta, dodao je.

"Čarobnog štapića nema, reforme se provode, moraju se provoditi dugo i uporno. I na određenu, nadam se ne predugu stazu, morali bi se vidjeti rezultati", ocijenio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan tko to mora napraviti, Josipović je kazao kako je gospodarstvo u nadležnosti vlade koja, istaknuo je, čini mnoge stvari i pokušava novim inicijativama, zakonima.

"Ali, isto tako, rekao bih da su poticanje individualnog poduzetništva, možda veća ambicija poduzetnika, želja da se širi biznis, zaista važni faktori. Ne ovisi sve samo o državi", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik je potvrdio da je jučer zatražio izvješće obavještajnih službi o događajima u Vukovaru na Dan sjećanja, kada je državnom vrhu onemogućeno sudjelovanje u koloni sjećanja.

"Siguran sam da će ono biti korektno i vidjet ćemo", rekao je i ponovio kako smatra da je obavještajni aparat vezano uz događaje u Vukovaru mogao učiniti više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A oni koji su nadležni za stručnu kontrolu će vidjeti da li je bilo propusta i kakvi su. U svakom slučaju, cilj mog traženja izvješća nije da se radi afera, već da, ako je bilo propusta, vidimo gdje su sistemske pogreške, unaprijedimo rad SOA-e i drugih službi jer je to iznimno važno za našu sigurnost", naglasio je.

S premijerom Zoranom Milanovićem o tome još nije razgovarao jer je premijer na putu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad bude moguće razgovarat ćemo, nije takva hitnost da bismo prekidali redovito djelovanje", rekao je josipović koji je danas u svome Uredu primio veći broj građana.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo