VELIKO PRIZNANJE UNESCO-A / Nijemo kolo i bećarac dio svjetske baštine

Image
Foto: PIXSELL

UNESCO-ov odbor za očuvanje nematerijalne kulturne baštine odlučio je u nedjelju na skupu na indonezijskom otoku Baliju dodati na UNESCO-ov popis nijemo kolo iz Dalmatinske zagore i slavonski bećarac.

28.11.2011.
7:54
PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska na UNESCO-ovu popisu već ima deset kulturnih dobara: kastavske zvončare, festu svetoga Vlaha, Sinjsku alku, ojkanje, čipkarstvo u Hrvatskoj, medičarski obrt iz sjeverne Hrvatske, dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja, godišnji proljetni ophod Kraljice ili Ljelje iz Gorjana, procesiju "Za Križen" na otoku Hvaru i izradu drvenih igračaka s područja Hrvatskog zagorja.

U nedjelju je na popis uvršten i francuski stil jahanja, a u subotu obred koji na svojim druženjima primjenjuju muškarci od 40. do 50. godine s području Leuvena, u Belgiji.

U nedjelju je odbor, koji će zasjedati do utorka, na taj "reprezentativan" popis dobara koja nisu ugrožena i ne prijeti im nestanak, uvrstio meksičke marijače, sviranje na balafonu (afrički ksilofon) zajednica Senufo u Maliju i Burkini Faso, kraljevsko jahanje na jugoistoku Češke, Mibu no Hana Taue, obred sađenja riže u Mibuu, u Japanu, hodočašće u svetište Qoyllorit'i u Peruu, Sada Shin Noh, sveti ples u svetištu Sadi, u Japanu, tradicionalne vještine šamana jaguara u Yurupariju, u Kolumbiji i tsiattistu, ciparski poetski duel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo