u sjeni afere / Nikad skromnija proslava rođendana Hrvatske vojske

Slavljeničko raspoloženje bilo je u sjeni milijunske afere s desecima časnika koji su paralelno primali i plaće i mirovine, usred financijske krize u državi i najave novih rezanja. No, smanjenje plaća, čini se, vješto će izbjeći promjenom Zakona o službi u Oružanim snagama.

27.5.2012.
18:50
VOYO logo

Raskošne formacije Krila Oluje za 21. rođendan Oružanih snaga i neizostavni vojnički grah. Neke od 20 tisuća podijeljenih porcija mnogima su vratile vrijeme unatrag.

Tehnologija iz rata, ali i ona modernija, izložena je na zagrebačkom Jarunu, ali i u vojarnama u ostalim gradovima. Ipak, proslava je ove godine nešto skromnija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Normalno da se štedi, koliko se to god može na svim razinama, ali ne na način da od ovoga napravimo nešto što ne bi trebalo biti", rekao je DragutinRepinc, zapovjednik Kopnene vojske.

No, čini se kao da nikada na red neće doći ratno zrakoplovstvo, a MORH je siguran da će ga zadržati. Ali odluke o kupnji novih ili polovnih još nema. "Kada ćemo donijeti tu odluku ovisi o svim ponudama i analizama, moramo odabrati ono što je najpovoljnije za Hrvatsku", rekao je DragoLovrić, načelnik Glavnog stožera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Planovi za izgradnju patrolnih brodova za Obalnu stražu zvuče konkretnije: ove godine raspisuje se natječaj za prototip, iduće kažu, već se grade. Hrvatsku Jurišnu pušku trebale bi u iduće tri, četiri godine imati svaki vojnik, a planira se i izgradnja skladišta za streljivo.

"Nama je interes da sva sredstva koja nisu skaldištena po najvišim standardima to budu, i u tom smislu nam treba 80 do 100 milijuna kuna koje bi uložili u slijedećih tri do četiri godine", kaže Lovrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, kako kad je MORH i ove godine ostao kratak za 82 milijuna kuna iz proračuna? Oni kažu - racionalizacijom i kresanjem bespotrebne potrošnje, ukidanjem benificiranog radnog staža, 200 administrativnih mjesta, revidiranjem različitih ugovora.

"Nadamo se da nećemo morati ići u smanjenje materijalnih prava djelatnika, međutim ako država krene u promjenu kolektivnog ugovora to će se odrazit i na pripadnike oružanih snaga i MORH-a", rekla je VišnjaTafra, zamjenica ministra obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako najavljuje i mogućnost smanjenja plaća, tome će, kaže, doskočiti promjenom Zakona o službi u Oružanim snagama. "To će u jednom dijelu donijeti uštedu, a njima donijeti prava koja su specifična u odnosu na dužnost koju obnašaju"rekla je Tarfa.

I dok u sustav ulazi 450 novih časnika, iz njega izlaze svi koji su ovih dana dizali prašinu jer su godinama paralelno uzimali i pune plaće i invalidnine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo