još uvijek nema detalja / Nikolićev savjetnik: 'On očekuje poziv Grabar-Kitarović da posjeti Zagreb'

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

'Oni su već razmjenjivali poruke, sve to ide dobrim tijekom. Njihova suradnja će biti odlična', rekao je bivši šef srbijanske diplomacije Ivan Mrkić

30.4.2015.
20:23
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Savjetnik srbijanskog predsjednika za vanjske poslove Ivan Mrkić najavio je u četvrtak posjet Tomislava Nikolića Sarajevu početkom lipnja Sarajevu i rekao kako očekuje i poziv hrvatske predsjednice Nikoliću da posjeti Zagreb.

Mrkić za beogradski list Danas nije mogao pouzdano reći više detalja o eventualnom pozivu iz Zagreba, istakavši da ga na takav zaključak navodi njegova dugogodišnja praksa u diplomaciji.

“Predsjednica Hrvatske će ga uskoro (Nikolića) pozvati, to je ono što ja znam. Oni su već razmjenjivali poruke, sve to ide dobrim tijekom. Njihova suradnja će biti odlična”, rekao je Mrkić, bivši šef srbijanske diplomacije.

Mrkić, međutim, nije dodatno komentirao tu svoju tvrdnju, objasnivši kako osobno ocjenjuje da će “tako biti”.

“Imam 37 godina iskustva u diplomaciji i, čini mi se, mogu to predvidjeti”, rekao je Mrkić.

Ovo je, inače, drugi put da se za poslednjih tjedan dana u beogradskom tisku neslužbeno najavljuju mogući bilateralni susreti srbijanskog predsjednika i hrvatske predsjednice.

Prema pisanju Večernjih novosti od 23. tavnja, predsjednici Srbije Tomislav Nikolić i Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović mogli bi se prvi put susresti početkom lipnja na međunarodnom skupu u Crnoj Gori.

Prvi susret Nikolića i Grabar-Kitarović moguć je oko 10. lipnja u Podgorici, kad bi Crna Gora trebala biti domaćin summita Brdo-Brijuni proces, koji okuplja čelnike regije, a poziv za sudjelovanje prihvatili su i srbijanski predsjednik i predsjednica Hrvatske, navele su tad Večernje novosti.

Prema ocjenama lista, “očekuje se da na marginama tog skupa hrvatska predsjednica pozove svog kolegu iz Srbije u prvi službeni posjet Zagrebu”.

Potvrdu pisanja tiska o navodnom susretu dvoje šefova država u Podgorici Hina tada nije mogla dobiti u Nikolićevu uredu, niti je odgovoreno na službeni dopis uredu za medije predsjednika Srbije da li postoje bilateralni kontakti i dogovori susretu Tomislava Nikolića i Kolinde Grabar-Kitarović u Zagrebu, kako se špekulira u medijima.

Nikolić je izjavio početkom ožujka u intervju za Radio-televiziju Srbije da Beograd neće pokvariti odnose sa Zagrebom i neće ništa uraditi da ih ugrozi, rekavši i da nije dobio poziv hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da posjeti Hrvatsku.

“Sad je red da Hrvatska pozove Srbiju”, rekao je Nikolić za RTS i ukazao da je bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović bio u službenom posjetu Srbiji i da je dočekan “kao dobar susjed i prijatelj”.

“Ako hrvatska predsjednica bude poželjela doći u Srbiju svakako bismo se o tome dogovorili”, prokomentirao je tada mogućni redoslijed posjeta šefova dviju država Nikolićev savjetnik za vanjske poslove Ivan Mrkić.

“Dolazak nove hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u Beograd bit će predmet daljnjih razgovora dviju država”, izjavio je početkom ožujka za RTS Mrkić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo