brutalnost vojnih snaga / Niz napada u Siriji: pobunjenici osakatili i ubili civile

Image

U izvješću stoji da naoružane grupe pobunjenika svoje nasilje ne mogu opravdati sličnim akcijama vladinih snaga i policija, a česte mete njihova napada bila su područja s visokim postotkom vjerskih manjina

23.3.2015.
8:44
VOYO logo

Sirijske pobunjeničke skupine izvele su niz napada u kojima su ubijeni ili osakaćeni brojni civili, čime su prekršili ratne zakone, izvijestio je u ponedjeljak HumanRightsWatch.

U izvješću stoji da naoružane grupe pobunjenika svoje nasilje ne mogu opravdati sličnim akcijama vladinih snaga i policija, a česte mete njihova napada bila su područja s visokim postotkom vjerskih manjina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pobunjenici su oponašali brutalnost vladinih snaga, što je imalo poražavajuće posljedice za civilno stanovništvo", rekao je zamjenik direktora HRW-a za Bliski istok Nadim Huri.

Sirijska kriza počela je u ožujku 2011. prosvjedima potaknutim Arapskim proljećem, protiv predsjednika Bašara al Asada. Pobuna se ubrzo pretvorila u oružani sukob, a snage sigurnosti slomile su brojne prosvjednike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon četiri godine u građanskom je ratu smrtno stradalo više od 200.000 ljudi. Na jednoj su strani vladine vojne snage, a na drugoj brojne pobunjeničke grupe, među kojima i džihadisti, poput članova Islamske države i umjerenih pobunjenika.

Izvješće HRW-a pokriva razdoblje od siječnja 2012. do travnja 2014. te se odnosi na područja oko Damaska i Homsa. Za neke su napade odgovornost preuzeli pripadnici Al Kaidina sirijskog ogranka Nusra Fronte i tvrdolinijaški članovi IS-a, a česti su i napadi na područja s civilnim stanovništvom članova Slobodne sirijske vojske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati istraživanja temelje se na izjavama žrtava i očevidaca, istragama na mjestu događaja, videosnimkama i informacijama objavljenim u društvenim medijima. U njemu stoji i da se u napadima koriste bombe, granate i rakete. Česte su mete velike vjerske manjine poput kršćana, alavita, šijita i druza koji, po mišljenju sunitskih pobunjenika, podupiru vladu, stoji među ostalim u izvješću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo