NAKON PAPE I NJEMAČKA / Njemačka vlada nazvala pokolj nad Armencima genocidom

Image
Foto: AP Images

Nakon što je papa Franjo upotrijebio riječ 'genocid' za ono što se dogodilo Armencima u razdoblju od 1915. do 1917. oštro je reagirala Turska, nazvavši njegove riječi besmislicama

20.4.2015.
22:32
AP Images
VOYO logo

BERLIN - Vlada kancelarke Angele Merkel najavila je u ponedjeljak da pokolj nad Armencima što ga je prije 100 godina počinilo nekadašnje osmansko carstvo planira nazvati genocidom, prema prijedlogu zastupnika njemačkog parlamenta.

Steffen Seibert, glasnogovornik kancelarke Merkel rekao je da će vlada poduprijeti rezoluciju koju će u petak podnijeti zastupnici konzervativne stranke kršćanskih demokrata (CDU) i njihovi koalicijski partneri socijaldemokrati (SPD).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada podržava nacrt rezolucije u kojoj stoji da je sudbina Armenaca tijekom Prvog svjetskog rata povijesni primjer masovnih ubojstava, etničkog čišćenja, progona i genocida u 20. stoljeću", rekao je Seibert.

Očekuje se da će i njemački predsjednik Joachim Gauck upotrijebiti upravo taj termin na misi planiranoj u četvrtak u Berlinu. Takva odluka Berlina, koji je ranije odbijao nazvati genocidom pokolj nad Armencima, vjerojatno će zahladiti odnose s Turskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelnici Turske, među kojima je i predsjednik Recep Tayyip Erdogan, priznaju da se pokolj dogodio, ali odbacuju pojam genocid. Turski premijer Ahmet Davutoglu u ponedjeljak je izrazio sućut Armencima i kazao da će se memorijalna služba održati ovaj tjedan u Istanbulu.

"Ponovno se sjećamo, s poštovanjem, onih koji su izgubili život tijekom deportacija Armenaca, dijelimo bol njihove djece i unuka", rekao je Davutoglu. Armenci kažu da je čak 1,5 milijuna ljudi poginulo ili umrlo od bolesti tijekom masovnih deportacija koje su se odvijale tijekom dvije godine, od 1915. do 1917.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka saveznica Francuska te papa Franjo taj su pokolj već nazvali genocidom, dok su Davutoglu i Erdogan Papine riječi nazvali "besmislicama". I UN se oglasio po tom pitanju, poručivši da je ubijanje Armenaca bilo "užasan zločin", ali ne i genocid.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo