NESTAO PRIJE 81 GODINU / Norvežani opet tragaju za Amundsenom

Image

Više od 80 godina nakon misterioznog nestanka u sjevernim polarnim krajevima, Norvežani će se uskoro dati u potragu za slavnim istraživačem Roaldom Amundsenom.

23.2.2009.
18:37
VOYO logo

OSLO - Norveška mornarica opet priprema potragu za istraživačem polarnih područja Roaldom Amundsenom, 81 godinu nakon njegova nestanka.

Ekspedicija opremljena najsuvremenijom tehnikom krenut će krajem kolovoza iz grada Tromsoea na sjeveru Norveške kako bi tragala za istraživačem rođenim 1872. a nestalim 1928., priopćila je u ponedjeljak norveška vojska. Ekspedicija će pokušati pronaći olupinu zrakoplova u kojem se Amundsen nalazio prije nestanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U potrazi će sudjelovati i njemačka produkcijska tvrtka Context-TV, koja je sudjelovala i u potrazi za brodovima Titanic i Bismarck. Ona će u traganju surađivati s Norveškim zrakoplovnim muzejom i norveškim brodograditeljem i proizvođačem oružja Kongsbergom.

Amundsen je nestao u lipnju 1928., dok je zrakoplovom tragao za nestalim talijanskim polarnim istražiteljem Umbertom Nobileom, koji je namjeravao balonom stići na Sjeverni pol. Nobile je pronađen zajedno sa svojim suradnicima na jednoj santi leda i spašen, dok se Amundsenu izgubio svaki trag.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Norveški ribari vidjeli su pet godina kasnije u moru dijelove olupine, za koju se pretpostavlja da je Amundsenov zrakoplov, ali do danas nije točno utvrđeno mjesto pada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo