DIGITALNA TEHNOLOGIJA / Nove fascinantne snimke Titanica

Titanic ćemo uskoro moći vidjeti i u 3D formatu, a za to su zaslužni američki stručnjaci koji su snimili tisuće sati materijala.

31.8.2010.
11:35
VOYO logo

CAMBRIDGE - Titanicom ćemo uskoro moći prošetati, ali još uvijek samo digitalno jer je u pripremi snimka u 3D formatu. Znanstvenici s američkog Woods Hole oceanografskog instituta u Massachusettsu su nedavo započeli još jednu ekspediciju na Titanicu, a rezultat će biti dosad najpotpunija i najjasnija snimka broda koji je potonuo prije 98 godina.

Dosad su snimljene tisuće sati materijala, a ekspedicija je nakratko prekinuta zbog lošeg vremena u Atlantskom oceanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je istraživanje pokrenuto kako bi se utvrdio stupanj oštećenja odnosno propadanja broda tijekom jednog stoljeća, a znanstvenike je iznenadila činjenica da brod propada puno sporije nego što se mislilo.

"Na brodu su nastali novi ekosustavi i on je defintivno u puno boljem stanju nego što se očekivalo", izjavila je Susan Avery, direktorica instituta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3D snimka bi, također, mogla razotkriti neke dosad nepoznate pojedinosti o brodu poput podataka o tome koliko je doista brodskih pregrada bilo otvoreno, odnosno zašto je voda tako brzo prodrla u Titanic. Snimka bi trebala pokazati i pravu razinu oštećenja koje je nastalo u sudaru s ledenom santom.   

Prve snimke u 3D formatu su objavljene prije tri dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo