AFERA SE NASTAVLJA / Nove prijave protiv bivših šefova Hypo banke

Image

Odvjetnici Hypo banke podnijeli su novu kaznenu prijavu protiv bivših članova uprave Guentera Striedingera i Wolfganga Kulterera zbog kreditiranja društava AB Maris i Darije u Hrvatskoj.

29.4.2010.
12:22
VOYO logo

ZAGREB - Odvjetnici Hypo banke, u sve opsežnijoj istrazi austrijskih pravosudnih tijela o poslovanju Hypo Group Alpe Adria, ovoga su tjedna podnijeli novu kaznenu prijavu protiv bivših članova uprave Guentera Striedingera i Wolfganga Kulterera zbog kreditiranja društava AB Maris i Darije u Hrvatskoj.

U prijavi dugoj 61 stranicu vođa odvjetničkog tima Hypa i stručnjak za kazneno pravo, Guido Held, iznosi sumnju da Striedinger i Kulterer stoje iza vlasnika navedenih društava u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

AB Maris je projektno društvo za razvoj nekretnina koje je trebalo kupiti zemljišta za turistički "Ressort Porto Mariccio" u Istri, 750 tisuća četvornih metara na kojima su trebale biti izgrađeni apartmani, vile, hotel s 5 zvijezdica, igralište za golf. Društvo je često mijenjalo vlasnike, a u nadzornim odborima su sjedili rođaci i osobe povezane sa Striedingerom, navodi se u prijavi.

Od 2001. do 2008. je Hypo kreditirao društvo AB Maris s gotovo 33 milijuna eura, a da se ništa u tom razdoblju nije gradilo. Unatoč tome je 2004. jedna tvrtka-kćer Hypa preuzela oko 26 posto vlasničkih udjela u AB Marisu za 11 milijuna eura. Danas, prema prijavi, Hypo ima udjele u društvu čija je vrijednost puno manja no što su bile procjene i 33 milijuna nepokrivenih kredita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju Darija, Hypo je, stoji u prijavi, izgubio 32 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo