odluka parlamenta / Novi praznik u Sloveniji: 25. listopada slavit će se Praznik suverenosti

Image
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

25. listopada u Sloveniji će se ubuduće slaviti kao Praznik suverenosti, odnosno radni spomen-dan, čime će se obilježavati 25. listopada 1991. godine, kada je slovenski teritorij napustila zadnja postrojba nekadašnje JNA

9.3.2015.
16:01
Nel Pavletic/PIXSELL
VOYO logo

Izmjenom zakona o državnim praznicima slovenski je parlament u ponedjeljak odlučio da će se 25. listopada ubuduće slaviti kao Praznik suverenosti, odnosno radni spomen-dan, čime će se obilježavati 25. listopada 1991. godine, kada je slovenski teritorij napustila zadnja postrojba nekadašnje JNA.

Za takav prijedlog stranke premijera Mire Cerara glasovalo je 70 zastupnika, a četvorica su bila protiv. Velikom većinom glasova odbijen je prijedlog oporbene Udružene ljevice (ZL) da neradnim danom nakon dvije godine, kada je to ukinuto zbog štednje i povećanja produktivnosti, opet postane 2. siječnja, drugi dan nove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenija sada ima 12 državnih praznika koji su i neradni dani, te desetak praznika koji su samo spomen-dani u sjećanje na različite povijesne događaje.

Najviše je praznika povezano s osamostaljivanjem od bivše SFRJ. Uz danas proglašeni dan suverenosti, tu su još i Dan državnosti 25. lipnja i Dan samostalnosti i jedinstva 26. prosinca. Oba su neradni dani, a prvim se obilježava parlamentarna deklaracija o nezavisnosti i početak 10-dnevnog rata s JNA, dok drugi komemorira proglašenje rezultata referenduma kad su se Slovenci 1990. odlučili za samostalnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz to, kao državni praznici, ali samo kao spomen-dani, slave se datumi proglašenja primorskih krajeva i Prekmurja matičnoj državi, te različiti datumi rođenja ili smrti pojedinih ličnosti iz povijesti i kulture slovenskog naroda. Slovenija je jedna od rijetkih država u EU koja je praznik rada 1. svibnja slavi dva neradna dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo