PRIMJER IZ KAŠTELA / Novi problem sustava: Udomitelji nemaju prava kao biološki roditelji

Iza Tereze i Miroslava su neprospavane noći, prve povišene temperature i sve što ide uz brižan odgoj dvojice dječaka. No, kao njihovi udomitelji nemaju prava poput bioloških roditelja. Na kakve poteškoće nailaze i kako unatoč njima uspjevaju ostati sretna obitelj?

31.1.2013.
18:15
VOYO logo

Oni su dva sretna dječaka. Jedan ima godinu dana, drugi će uskoro napuniti tri. Iako im Tereza i Miroslav daju svu ljubav i pažnju, oni nisu njihovi pravi roditelji, već udomitelji. Ali, za njih razlike nema.  

"Ponosan sam na to dvoje djece, to je prekrasno dvoje djece. Mi smo živjeli u braku bez djece i onda kad vam dođe dijete u obitelj, to je jedna takva radost", izjavio je MiroslavLjubić iz Kaštel Lukšića.

Stariji dječak imao je 26, mlađi 19 dana kada su brigu o njima preuzeli Miroslav i Tereza. Ipak, kao udomitelji nisu imali mnoga prava, kao što je pravo na rodiljni. U početku su htjeli posvojiti dijete, ali nakon godina bezuspješnog čekanja, odlučili su se na udomiteljstvo. Sada, kažu, znaju da nisu pogriješili.

"Udomiteljstvo je puno humanije zato što djeca imaju viziju, jasnu sliku svega. Svojih roditelja, bioloških, problema koji se događaju u obitelji. Oni odrastaju s tom slikom. Posvojena djeca imaju te nekakve vizijke roditelja koje su ili prepozitivne ili prenegativne i oni se uvijek nečemu nadaju ili su prežalosni zato što su ih ti njihovi roditelji ostavili", kazala je TerezaLjubić.

U udomiteljskim obiteljima trenutačno je 310, u domovima za djecu 230 djece. Samo 264 ih ima redoviti kontakt s biološkim roditeljima.

"To znači da imamo mogućnost da negdje 115 djece do kraja godine stekne uvjete za posvojenje", rekla je MilankaOpačić, ministrica socijalne politike i mladih.

Sporom sustavu, zbog kojeg su životi mnoge djece već uništeni, stat će se, najavljeno je, na kraj. U Registru je 652 posvojitelja, a u prosjeku na dijete čekaju dvije do četiri godine. Toliko sada ima stariji dječak iz obitelji Ljubić. Upravo te prve bile su najvažnije za njegov razvoj. No, tu priliku mnogi nemaju.  

"Imaš dijete i brineš se o njemu 24 sata, ja ne vidim nikakvu razliku, vjerojatno je to to roditeljstvo", dodala je Tereza.

I jest, jer roditeljem se ne postaje rođenjem dijeteta, već bezuvjetnom ljubavlju i brigom. A upravo to Miroslav i Tereza daju svojim mališanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo