iz dana u dan / Novi sukobi u Jemenu uzeli 11 nedužnih života

Image
Foto: AP

Međunarodni odbor Crvenog križa upozorio je u utorak na 'katastrofalnu' humanitarnu situaciju u Adenu koji je od 26. ožujka meta nesmiljenog zračnog bombardiranja ratnog zrakoplovstva Saudijske Arabije

8.4.2015.
11:00
AP
VOYO logo

Najmanje 11 ljudi ubijeno je u srijedu u Adenu u najnovijim sukobima između šijitskih pobunjenika Houthija i boraca odanih predsjedniku Abd Rabou Mansuru Hadiju koji je izbjegao u Saudijsku Arabiju, doznaje se iz vojnih izvora.

Pobunjenici i njihovi saveznici i dalje pokušavaju zauzeti taj lučki grad na jugu zemlje, drugi po veličini u Jemenu, dok već 14 dana za redom traju zračni udari koje protiv njih predvodi Saudijska Arabija i ostale arapske zemlje te vojne koalicije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, usprkos žestokom bombardiranju njihovih konvoja i skladišta oružja u okolici Adena i zračnoj bazi al-Anad, Houtiji su uspjeli prodrijeti u središte Adena, posljednje uporište boraca odanih Hadiju. Zrakoplovi Saudijske Arabije i četiriju arapskih zemalja Perzijskog zaljeva bombardirali su al-Anad tijekom noći. Ta se baza nalazi na oko 50 kilometara sjeverno od Adena, na glavnoj autocesti sjeverno od lučkog grada. Vojnici koji se bore na strani bivšeg predsjednika AlijaAbdulaha Saleha, sada u savezništvu s Houtijima, još uvijek se nalaze u toj bazi.

Zračni udari na šijitske borce izvedeni su i u gradiću Dhalea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodni odbor Crvenog križa upozorio je u utorak na "katastrofalnu" humanitarnu situaciju u Adenu koji je od 26. ožujka meta nesmiljenog zračnog bombardiranja ratnog zrakoplovstva Saudijske Arabije.

Američki ministar obrane AshtonCarter priznao je da su navedenu situaciju u Jemenu dobro iskoristili sunitski borci Al'Kaide.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Al'Kaida na terenu bilježi uspjehe", kazao je Carter i poručio da će SAD nastaviti s udarima protiv te terorističke skupine, usprkos kaotičnom stanju na tom području.

Al'Kaida na Arapskom poluotoku (AQPA) "već dulje vrijeme predstavlja opasnost za Zapad, uključujući i SAD", no mi ćemo nastaviti borbu protiv te skupine, potvrdio je Carter tijekom posjete Japanu. Priznao je da borbu protiv terorizma puno lakše voditi kada u zemlji imate stabilnu vladu s kojom možete surađivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"No takvi uvjetu u Jemenu više ne vladaju pa ćemo operacije nastaviti na neki drugi način", dodao je i izrazio nadu da će se u Jemenu ponovo uspostaviti red i mir, ne samo zbog nastavka borbe protiv AQPA-e, već i zbog "okončanja patnji stanovništva".

SAD podupire koaliciju koju predvodi Saudijska Arabija kako bi u Jemenu zaustavila napredovanje Houthija i snaga odanih Salehu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo

Još iz rubrike