VELIKO OTKRIĆE / Novi uspjeh Ivana Đikića

Image

Ugledni hrvatski znanstvenik otkrio mehanizme pomoću kojih se stanice sisavaca mogu očistiti od raznih uzročnika bolesti.

27.2.2009.
23:02
VOYO logo

ZAGREB - "Tijekom gladovanja i stanice u tijelu stežu remen, pa počinju probavljati vlastite bjelančevine", tim je riječima poznati hrvatski znanstvenik Ivan Đikić objasnio novo otkriće - mehanizme pomoću kojih se stanice sisavaca mogu očistiti od raznih uzročnika bolesti.

Otkriće do kojeg je Đikić došao zajedno s čak 17 uglednih suradnika objavljeno je u uglednom časopisu Molecular Cell, a navodi se kako bi ono moglo biti od velike pomoći za razumijevanje razvoja Parkinsonove i Alzheimerove bolesti, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Važnost autofagosoma je što znaju koje bjelančevine trebaju razgraditi. Iako je autofagija poznata već 30 godina, dosad nismo poznavali receptore koji taj proces čine jako selektivnim. Mi smo, međutim, identificirali dva proteina koji djeluju kao receptori autofagije. To su proteini NBR1 i p62 za koje se zna da su povezani s razvojem tumora i neurodegenerativnih bolesti - rekao je  Đikić u razgovoru za Jutarnji.

Đikić već nekoliko godina postiže velike rezultate u istraživanjima koja bi mogla pomoći liječenju raznih vrsta tumora te Parkinsonove i Alzheimerove bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo