skuplja hrana i gorivo / Novi val poskupljenja: Hoćemo li biti kruha gladni?

Image
Foto: PIXSELL

Gospodarstvo izgleda kao bojno polje, a ovoljetna suša podrazumijeva i rast cijena hrane. Nezaposlenost ove jeseni će rasti, a već od utorka i vožnja motornim vozilima dramatično raste.

3.9.2012.
8:50
PIXSELL
VOYO logo

Iako vladajući neprestano ponavljaju kako će građanima biti bolje te da moramo više raditi, krizi se ne vidi kraja. Gospodarstvo izgleda kao bojno polje, a ovoljetna suša podrazumijeva i rast cijena hrane.  Nezaposlenost ove jeseni će rasti, a već od utorka i vožnja motornim vozilima dramatično raste. Pitanje je koliko će građana Lijepe Naše do iduće godine prehranjivati se kopajući po kontejnerima.

Naime, kako neslužbeno doznajemo, cijena najprodavanijeg eurosupera 95 od utorka bi mogla skočiti na 11 kuna i 23 lipe, a eurodizel na 10 kuna i 38 lipa. Ova vijest će sasvim sigurno biti težak udarac na skroman standard građana.

Dok držimo korak s Europom po pitanju cijena, kupovna moć građana opada. Trenutno na Zavodu za zapošljavanje 'boravi' 301.583 osoba, a pretpostavlja se kako će se ta brojka značajno povećati nakon završetka turističke sezone.

Zbog katastrofalnih suša, cijene hrane će porasti ovu jesen. S jedne strane poljoprivrednici se pitaju tko će im nadoknaditi goleme štete, dok s druge strane građani traže odgovor na pitanje kako se prehraniti. Uz poskupljenje struje, plina i goriva, teško je reći koliko obitelji neće imati uopće za kruh.

Jedan od prijedloga jest smanjenje PDV-a na hranu. Hrvatska seljačka stranka u subotu je na 230 mjesta širom Hrvatske počela s prikupljanjem potpisa za zahtjev Vladi da se PDV na hranu smanji na 10 posto. Prethodno su i sindikati tražili isto, međutim, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, kojeg sigurno ne more brige hoće li imati što sutra jesti, odgovorio je da ništa od takvih zahtjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo