PROTIV IZVANREDNIH OTKAZA / Novinari stali u obranu kolega s HTV-a

HND i Sindikat novinara stali su u obranu četvero novinara javne televizije, kojima prijeti otkaz jer su javno ispričali kako je ravnatelj HRT-a novinarku nazvao četničkom kurvetinom.

29.10.2009.
12:43
VOYO logo

ZAGREB - Iza četvero HTV-ovih novinara koji su javno ispričali kako je ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić prije gotovo dvije godine izvrijeđao njihovu kolegicu Ivanu Dragičević Veličković, nazvavši je "četničkom kurvetinom", u četvrtak je stalo Hrvatsko novinarsko društvo (HND), čiji predsjednik Zdenko Duka najavu izvanrednih otkaza Sanji Mikleušević Pavić, Maji Sever, Robertu Zuberu i Leli Knežević ocjenjuje kao osobnu Sutlićevu osvetu i protuofenzivu.

Na pomalo bizarnoj konferenciji za novinare, na kojoj se u znak podrške pojavio veći broj viđenijih HTV-ovih i novinarskih lica ostalih redakcija, četvero novinara nije izustilo gotovo ni riječi, s obzirom da im interni prisavski propisi brane bilo kakvo javno istupanje. Sanja Mikleušević Pavić tek je kratko rekla da je riječ o teatru apsurda, u kojem je zabranjeno javno se braniti od javnih napada, dok se Robert Zuber zahvalio na podršci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Umjesto" četvorke stoga su govorili predsjednik HND-a Duka, šef HND-ovog prisavskog ogranka Nikola Kristić, predsjednica Sindikata novinara Gabrijela Galić te dvojica odvjetnika.

Prodanović: Markota je znao za Sutlićev ispad

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čedo Prodanović se osvrnuo na samu formalnu proceduru te je ustvrdio kako je s pravnog gledišta ona nedvojbeno pokrenuta s ciljem davanja izvanrednih otkaza. Pritom je istaknuo da ni novinari, ni on, od HRT-ove pravne službe još nisu dobili prijavu koju je podnio ravnatelj HTV-a Blago Markota, a na koju bi se trebalo očitovati. "Mi se ne želimo očitovati dok ne vidimo na što se trebamo očitovati", rekao je.

Također, Prodanović tvrdi kako je novinarska četvorka, davno prije javnog iznošenja informacija o incidentu, o svemu informirala četvero svojih nadređenih, od kojih je troje spremno to i potvrditi, dok je jedini koji to danas ne želi - Blago Markota.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kristić: Ovakvo postupanje ne možemo tolerirati

Šef HND-ovog prisavskog ogranka Nikola Kristić situaciju je ocijenio ozbiljnom. "Naravno da su se kolege digle na noge jer se ovakvo postupanje ne može tolerirati. Postupak pokretanja davanja izvanrednog otkaza nije utemeljen i dovodi u pitanje elementarna etička načela na kojima počivaju profesionalni odnosi u demokratskom društvu", rekao je Kristić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ime koordinacije sindikata na Prisavlju, predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Gabrijela Galić založila se za obustavu postupka protiv četvero novinara.

Sutlić uvjeren u zavjeru protiv sebe

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, nekoliko dana nakon što je priča o incidentu izašla u javnost, glavni ravnatelj HTV-a je ustvrdio kako je riječ o lažima i zavjeri protiv njega te da je pravi zločin što je četvorka koja ga proziva javnosti 20 mjeseci tajila da javnu televiziju vodi navodni šovinist.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo