ŠLAMPERAJ BEZ GRANICA / Novo nevjerojatno otkriće o radu HAC-a u vrijeme Sanaderove vlade

Kaos na A1 prošlog vikenda koji je nastao zbog šlamperaja i loše organizacije donio je još jedno nevjerojatno otkriće o radu u HAC-u u vrijeme vlasti Ive Sanadera i njegovih pouzdanika u javnim poduzećima. Znamo već da su gradili autoceste i bojali tunele po puno većim cijenama - ali ima još

7.5.2015.
18:52
VOYO logo

Lijeva cijev tunela Plasina koja je bila zatvorena zbog sanacije šahtova, sutra će biti puštena u promet. No već idući tjedan kreću radovi na desnoj. Naime, inspekcija ministarstva prometa HAC-u je naredila da na svim autocestama izmjeni poklopce šahtova koji pri gradnji nisu postavljeni kako treba.

"Oni su ili u sredini kolnika, po sredini, razdjelne crte ili u nekim tunelima izvan tragova kotača teretnih vozila", kaže načelnik prometne inspekcije Ministarstva prometa AntunVonić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velik propust otkriven je tek nakon što je 2013. u tunelu Plasina zbog puknutog poklopca šahta došlo do nesreće. HAC je od tada sanirao 205 od 272 šahta u tunelima, ali tek im slijedi izmještanje. U HAC-u nisu zadovoljni nalogom inspekcije i smatraju ga pretjeranim, a ne znaju ni koliko će ih to koštati.

"Želimo naglasiti da izmještanje revizijskih okana ne podrazumijeva oštećenost istih i da nema opasnosti za sigurno prometovanje autocestom. U ovom trenutku ne možemo procijeniti o kojoj  vrijednosti investicije se radi niti o rokovima provedbe", priopćili su iz HAC-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S njima se slaže i prometni stručnjak koji sjedi u Nadzornom odboru HAC-a.

"Pola metra maknuti šaht je jako složen posao i zbog toga mislim da ne bi to trebalo raditi i da bi trebalo naći druga jednostavnija rješenja", poručuje prometni stručnjak i član Nadzornog odbora HAC-a IvanDadić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inspekcija uzvraća - ne radi se o našem hiru već o sigurnosti.

"Upravo radi toga što nije izvedeno izloženo je dinamičkom opterećenju i radi toga predstavlja opasnost za sigurnost prometa", kaže načelnik prometne inspekcije pri Ministarstvu prometa Antun Vonić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikalist MijatStanić tvrdi da su autoceste građene stihijski i u prekratkim rokovima pa ga količina grešaka ne čudi.

"Trebalo bi provesti jedno dubinsko snimanje kvalitete svakog elementa autocesta. Tu mislim od prijelaznih naprava, objekata, onih stupova koji padaju uz autoceste...", smatra Stanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog nemara odgovornih građani su tako prošli vikend stajali u koloni od 17 kilometara, a uz to će još i platiti sanaciju i izmještanje šahtova koji su prije 10 godina prošli sve kontrole. Inače, Inspekcija je zbog šahtova podnijela prijavu Državnom odvjetništvu.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo