ništa bez premijera / 'Čobanković je nešto rekao Sanaderu i to je odmah bilo na dnevnom redu'

Dugogodišnja tajnica Vlade Jagoda Premužić posvjedočila je kako kako se na sjednicama nije mogla doći točka ili prijedlog kojeg nije odobrio predsjednik Vlade.

18.12.2013.
11:13
VOYO logo

U slučaju Planinska danas je svjedočila Jagoda Premužić, dugogodišnja tajnica Vlade Republike Hrvatske.

"Kad je prijedlog došao na sjednicu Vlade, imali smo uži kabinet. Kad smo prošli sve točke dnevnog reda, gospodin Čobanković donio je kao dopunsku točku kupoprodaju nekretnine u Planinskoj. Nešto je pričao sa Sanaderom, nisam čula što, i onda je premijer obrazložio sadržaj tog predmeta i taj je prijedlog uvršten na dnevni red sjednice Vlade", započela je Premužić svoje svjedočenje.

Premužić je rekla kako se ova točka dnevnog reda nalazila na zatvorenom dijelu sjednice koju je vodila Jadranka Kosor jer ju je Ivo Sanader za to ovlastio.

"Točka je prihvaćena, nije bilo nikakve rasprave, niti primjedbi", dodala je.

"U to vrijeme sam obavljala funkciju tajnice Vlade, još od mandata Nikice Valentića. Dnevni red sačinjavao se tako da su radna tijela ministarstava predlagala točke, o njima bi se raspravljalo, utvrdilo je li prijedlog podoban, usuglašen među resorima i u skladu s poslovnikom", pojasnila je.

Također je naglasila kako točke koje bi dolazile neposredno na sjednicu užeg kabineta nisu prolazile radna tijela, na posebnom papiru je bilo naznačeno da su to 'dopunske točke'.

Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović upozorio je kako je dala drukčiji iskaz pred USKOK-om, jer je tada rekla da točka nije bila na užem kabinetu Vlade.

"U vrijeme kada sam davala iskaz USKOK-u nisam se mogla sjetiti te konkretne sjednice jer ih je bilo puno, što sam pred USKOK-om i rekla. U međuvremenu sam intenzivno razmišljala i sjetila se nekih detalja, poput toga da je tu točku na dnevni red užeg kabineta donio gospodin Čobanković", kazala je svjedokinja.

Sanader ju je nakon toga pitao o različitim iskazima, na što je Premužić odgovorila da se ne sjeća da je gospođa Kosor na zatvorenoj sjednici išta rekla o prijedlogu, osim da je riječ o dopunskoj točki kako ju je predočio premijer.

"Na sjednicu Vlade nije mogla doći točka ili prijedlog kojeg nije odobrio presjednik Vlade ili za njega znao", otkrila je.

U 'slučaju Planinska' Sanaderov suoptuženik Stjepan Fiolić priznao je da je nakon nezakonite kupoprodaje zgrade u Planinskoj bivšem premijeru predao više od 17 milijuna kuna provizije.

Uz Sanadera i Fiolića na optuženičkoj klupi je i Mladen Mlinarević čija je tvrtka 2009. u procjeni navodno udvostručila vrijednost Fiolićeve zgrade prije nego ju je za 79,9 milijuna kuna kupilo Ministarstvo regionalnog razvoja, čiji je tadašnji čelnik Petar Čobanković, nakon nagodbe s USKOK-om, osuđen na rad za opće dobro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo