jakovina u obilasku / 'Uspješno se brane sva kritična mjesta u Pokuplju'

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina je danas zajedno s generalnim direktorom Hrvatskih voda Ivicom Plišićem obišao Letovanić, Staro Pračno i Petrinju.

16.9.2014.
14:32
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Sva se kritična mjesta na poplavom ugroženom području Sisačko-moslavačke županije uspješno brane, ocijenio je ministar poljoprivrede TihomirJakovina, koji je danas zajedno s generalnim direktorom Hrvatskih voda IvicomPlišićem obišao Letovanić, Staro Pračno i Petrinju.

"Uvjerio sam se u jako dobru koordinaciju lokalne samouprave, vatrogasaca, vojske, djelatnika Hrvatskih voda i komunalnih poduzeća i uvijek smo korak ispred elementarne nepogode. Ne možemo u cjelosti svaki objek zaštititi, posebno ne one niže, ali sva se kritična mjesta na području Sisačko-moslavačke županije uspješno brane", izjavio je Jakovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocijenio je kako se mora ulagati još više sredstava, napora i dobre organizacije da se ovakve poplave više ne bi ponovile.

Ipak, istaknuo je Jakovina, ne možemo protiv prirode, ali možemo i moramo pomoći lokalnoj samoupravi kada se dogodi ovakva katasrofa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Tihomir Jakovina

"Štete su mnogo manje od onih koje su mogle nastati pri puknućima nasipa. Kada se obranimo, onda ćemo sve analizirati", dodao je.

"Ono što kao ministar tražim od Hrvatskih voda i lokalne samouprave su projekti. Moramo imati i nužne dozvole, a onda s tim projektima možemo konkurirati u EU fondovima", rekao je Jakovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema općoj ocjeni, ovaj je puta organizacija obrane od poplave bila bolja nego u veljači.

Direktor Hrvatskih voda IvicaPlišić kaže kako su visok vodostaj uzrokovale Kupa i Korana koje su duže rijeke, pa je bilo više vremena za pripremu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocijenio je da je opasnost za Sisak već prošla, a u Jasenovcu je sve spremno za obranu.

"Vrh vodenog vala Save prolazi kroz Sisak, a s Kupe je prošao Letovanić. Procjenjujemo da neće biti većih poteškoća. Kod Jasenovca ćemo vodom puniti Mokro polje i druga polja, pa ćemo vrh vodenog vala primiti u retencije. U retencijama uz Savu imamo kapacitet od milijardu 600 milijuna kubika, a ima još 400 milijuna kubika slobodno, što će biti dovoljno. Nizvodno prema Slavonskom Brodu i Županji ne očekujemo nikakve poteškoće", rekao je Plišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josipović: Ovo su teška vremena i teški događaji

Predsjednik Republike Hrvatske IvoJosipović izjavio je danas komentirajući poplave kako je riječ o ozbiljnim klimatskim promjenama te da naša dosadašnja infrastruktura i organizacija koje su bile dosta dobre više ne udovoljavaju zahtjevima sigurnosti.

"Ovo su teška vremena i teški događaji, poplave ugrožavaju živote, imovinu, gospodarstvo i na kraju krajeva budućnost mnogih", rekao je Josipović na upit novinara da komentira poplave u Hrvatskoj u Muzeju Mimara, gdje je nazočio predstavljanju knjige Bože Skoke "Hrvatski velikani".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ivo Josipović

Dodao je kako se moramo suočiti s činjenicom da su došla neka druga vremena, od onih kakvim smo svjedočili do pred koju godinu.

Pozvao je sve koji su za to nadležni - od Vlade pa do drugih organizacija da osmisle novi sustav obrane od poplave. "Pritom mislim na infrastrukturu, na brane, na odljev voda na način organizacije te da time spriječimo zlo koje nam prijeti", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je kako su neki ljudi osjetili strahotu poplava te dodao kako je na nama da im pomognemo. "Sve hrvatske institucije, ja to mogu reći u ime Oružanih snaga bit će na usluzi tim ljudima i nastojat ćemo pomoći da svladaju poteškoće", rekao je Josipović.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo