odluka još nije konačna / 'Pobjeda Grabar-Kitarović je upitna, idemo na Ustavni sud'

Image
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

Zahtjev za preispitivanjem rezultata izbora može, nakon službenog proglašenja izbornih rezultata, podnijeti predsjednički kandidat, ali i stranke koje su ga kandidirale na izborima.

14.1.2015.
12:24
Grgur Zucko/PIXSELL
VOYO logo

Članica izbornog stožera Ive Josipovića zadužena za pravna pitanja Sandra Petrović Jakovina u izjavi za tportal ističe kako smatra da je pobjeda Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima upitna i kako se o svemu treba izjasniti Ustavni sud.

Na upit tportala hoće li Josipović, odnosno njegov stožer, podnijeti zahtjev DIP-u i Ustavnom sudu za preispitivanje pobjede Grabar-Kitarović, Petrović Jakovina kaže kako još nisu donijeli odluku, ali da ona smatra kako bi to trebali učiniti zbog nesuklađenosti Zakona o izboru predsjednika i Ustava RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo će biti najvažnija odluka u povijesti demokracije. Promijenit će same temelje demokracije u Hrvatskoj", kaže Sandra Petrović Jakovina.

Zahtjev za preispitivanjem rezultata izbora može, nakon službenog proglašenja izbornih rezultata, podnijeti predsjednički kandidat, ali i stranke koje su ga kandidirale na izborima. To znači da, ako Josipović ne bude htio osobno podnositi zahtjev, to mogu učiniti i SDP i HNS, odnosno bilo koja od stranaka koje su poduprle njegovu kandidaturu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sandra Petrović Jakovina kaže kako ni u stranci još nisu donijeli konačnu odluku, ali ako ona bude donesena, rado će pisati prigovor DIP-u i zahjtev za tumačenje Ustavnom sudu. Ako je suditi prema izjavama premijera Zorana Milanovića kako će pobjedu čestitati tek kad rezultati budu konačni, onda je za očekivati kako će SDP podnijeti zahtjev Ustavnom sudu.

Image
Foto: RTL/Montaža
Image
Foto: RTL/Montaža

Rezultat izbora još uvijek nije službeno proglašen, na biračkom mjestu u Karlovcu izbori se moraju ponoviti. Cijela zavrzlama nastala je jer DIP u svom konačnom izračunu u drugom krugu nije ubrojio nevažeće listiće. Profesor zagrebačkog Pravnog fakulteta dr. Vedran Đulabić u izjavi za tportal kaže kako je problem što je DIP krivo izračunao postotak jer nije uzeo u obzir 60 tisuća nevažećih glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je ispalo da je Kolinda Grabar-Kitarović pobijedila s 50,74 posto glasova, a Ivo Josipović izgubio s 49,26. Međutim, te brojke nisu točne i Đulabić ističe kako je Kolinda Grabar-Kitarović pobijedila s 49,37 posto glasova, a Josipović je osvojio 47,94 posto. No, dr. Đulabić naglašava kako se na temelju toga ne može osporavati pobjeda Kolinde Grabar Kitarović jer zakon propisuje za pobjedu u drugom krugu relativnu većinu, a ne kao u prvom apsolutnu većinu glasova birača koji su glasali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo