BEBA OD 600 MILIJUNA GODINA / Kako je svemir izgledao kad je bio mlad

Image

Teleskop Hubble uslikao je svemir kada je bio tek prohodala beba, tj. u dobi od "samo" 600 milijuna godina (nakon Velikog praska).

6.1.2010.
13:35
VOYO logo

Svemirski teleskop Hubble snimio je svemir kada je imao "samo" 600 milijuna godina, tj. kada je bio "tek prohodala beba", objavilo je Američko astronomsko društvo.

Riječ je o najkompletnijoj slici svemira u ranom razdoblju koja pokazuje galaksije sa zvijezdama koje su stare već nekoliko stotina milijuna godina, s nepogrešivim praiskonskim znacima prvih nakupina zvijezda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Te mlade galaksije još uvijek nisu stvorile svoj prepoznatljiv spiralni ili eliptični oblik, znatno su manje i poprilično plave. To je zato, objašnjava Garth Illingworth sa sveučilišta Santa Cruz u Kaliforniji, jer u toj fazi ne sadrže mnogo teških metala. "Vidimo jako male galaksije koje su začeci današnjih velikih galaksija", dodao je.

Koliko god daleko u prošlost Hubble može vidjeti, još uvijek ne vidi prve galaksije pa se NASA za to oslanja na novi opservatorij, 4,5 milijardi dolara vrijedan teleskop James Webb koji bi se trebao pojaviti za četiri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo